Читај ми!

Чекајући вакцине

Решење за недостатак бе-се-же вакцине против туберкулозе у здравственим установама још се тражи. Нова залиха вакцина против тетануса, великог кашља, менингитиса типа А, заушака и пнеумокока, треба да у здравствене установе стигне ове недеље.

Ове недеље у здравствене установе требало би да стигну вакцине против тетануса, великог кашља, менингитиса типа А, заушака и пнеумокока. На поједине вакцине, попут бе-се-жеа мора да се чека, што је забринуло многе родитеље у Србији.

Иако се Драгана Петровић породила пре 15 дана, њена беба није одмах по рођењу примила бе-се-же вакцину против туберкулозе, а Петровићи и даље чекају да њихов најмлађи члан прими вакцину.

"При изласку из породилишта рекли су ми да дете није добило бе-се-же вакцину, зато што тренутно у породилишту нема вакцина. Заиста не знам да ли дете одмах мора да је прими. Упутили су ме у дом здравља, где су ми рекли да ни они немају вакцину", објашњава Драгана Петровић.

Александар није једина беба у Србији која чека вакцинацију.

"Свакодневно стижу информације са територија које су надлежност Института да на понеким пунктовима из дана у дан вакцине нема. Краткорочно решење смо нашли прерасподелом међу породилиштима, а након тога и међу окрузима", истиче епидемиолог са Института "Батут" Горанка Лончаревић.

Већ следеће недеље ова вакцина могла би да се нађе у здравственим установама и тако се прекине несташица вакцине.

"Очекујемо да ћемо у петак потписати уговор за набавку вакцине бе-се-же, о-пе-ве против парализе и последњу серију вакцине против тетануса, пошто су четири вакцине већ набављене, али исто тако молимо установе да се рационално понашају", каже Сања Миросављевић из Републичког завода за здравствено осигурање.

Према њеним речима, рационална расподела подразумева да установе које на залихама имају вакцине прерасподелом дају установама које немају.

Одлагање вакцинације за неколико месеци није разлог за панику, тврде стручњаци.

"Вакцина може да се да и детету које је рођено и ван породилишта, а деца могу бити вакцинисана до навршених годину дана живота", истиче докторка Лончаревић.

Најбоља заштита против туберкулозе јесте бе-се-же вакцина, која се на нашим просторима даје још од 1928. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи