Читај ми!

Захтев за обезбеђивање Параде поноса

Организатори Параде поноса траже од премијера Ивице Дачића и потпредседника Владе Александра Вучића да грађанима који ће учествовати на "Прајду" осигурају потпуну безбедност. Захтевају и убрзање истраге о нападу на двојицу младића. ГСА позвала организаторе Прајда да раде свој посао.

Премијеру и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу упућен захтев да саопшти шта је до сада полиција урадила како би осигурала безбедност током трајања "Београд прајда".

Како се наводи у саопштењу организатора Параде поноса, од Дачића и првог потпредседника Владе Александра Вучића очекује се да грађанима Србије који ће учествовати на "Београд прајду" осигурају потпуну безбедност.

"Они су у потпуности обавезни да без одлагања примене мере према онима који су претња за безбедност. У складу са одлукома Уставног суда Србије и Европског суда за људска права, такве мере никако не могу укључивати забрану 'Београд прајда'", истиче се у саопштењу.

Од полиције се захтева и да убрза истрагу о нападу на двојицу младића у близини геј клуба у београдској Фрушкогорској улици, пре десет дана.

"Посебно је забрињавајућа чињеница да нападачи нису ухапшени пуних десет дана после напада, и поред тога што је полиција дошла на место напада после само неколико минута, што је пронађено оруђе којим је један од младића нападнут и што је напад детаљно описан", наводи се у саопштењу.

Организатори Параде поноса позвали су министра полиције да јасно каже докле се стигло са истрагом у том случају.

"Имајући у виду да је у питању типичан злочин из мржње, 'Београд прајд' још једном захтева хитно покретање процедуре за измену Кривичног законика како би се у овом правном акту предвидело посебно кривично дело злочина из мржње, процесуирање свих оних који су претили током 'Прајда 2011' и који прете током припрема 'Прајда 2012'", закључује се у саопштењу.

ГСА позвао организаторе Прајда да раде свој посао

Геј стрејт алијанса (ГСА) оптужила је организаторе Параде поноса да случај пребијања младића В. М. (25) грубо користе у дневнополитичком препуцавању и позвала их да се баве својим послом организовања Прајда.

"Ако је ово нагло интересовање организатора Параде за случај В. М. израз неке врсте солидарности са ЛГБТ заједницом и жртвама насиља, ГСА напомиње да се организатори Параде до сада нису ниједном распитивали за здравствено стање В. М. као што нису понудили ни било какву врсту помоћи, иако информације о томе могу добити у сваком тренутку", наводи се у саопштењу ГСА.

Геј стрејт алијанса позвала је организаторе Параде да се не баве стварима којима се до сада нису бавили и да, уместо "сваштарења и преузимања агенди других организација (Национална стратегија, злочин из мржње, Декларација...)", коначно крену да раде свој посао, а то је организовање Прајда.

"Јер, ево, неколико дана пред Параду ми још нисмо видели ниједан озбиљан покушај и план, ни од стране државе ни од стране организатора, да се она заиста и деси", наводи се у саопштењу Алијансе.

ГСА је позвао организаторе да јавност обавесте ако постоје проблеми у организацији Параде, а посебно ако је реч о проблемима са државом и њеним институцијама, као и да јавно кажу шта ће бити њихови даљи кораци, како се не би поновила ситуација од прошле године када је Парада забрањена, а организатори до последњег дана тврдили да све иде како треба и да имају потпуну сарадњу са надлежним институцијама.

"ЛГБТ особе и сви они који намеравају да дођу на Параду морају бити у потпуности упознати са свим околностима које се тичу ове манифестације и реалност се не сме се игнорисати, јер последице могу бити веома озбиљне. Уосталом, последице игнорисања и улепшавања неких других делова наше реалности могли смо видети у медијима у последњих неколико месеци", навела је Алијанса.

Алијанса је навела да су се организатори Прајда случају В. М. који је пребијен у центру Београда у ноћи између 7. септембра и 8. септембра огласили први пут тек после притиска других ЛГБТ организација и тек сутрадан по објављивању у медијима.

"Прва реакција организатора Параде била је да тај случај игноришу и релативизују говорећи како он нема никакве везе са Парадом, иако се насиље по основу сексуалне оријентације појачава у периоду око Параде, као и да у овом случају не постоји ништа специфично и да је довољно што се о њему огласила ГСА", наводи се у саопштењу ГСА.

Алијанса је најавила да ће њена правна служба, поред стандардног процесуирања и праћења случаја, припремити поступке пред повереником за информације од јавног значаја Родољубом Шабићем и пред Сектором унутрашње контроле полиције, јер постоји основана сумња да је било пропуста у раду полицајаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи