Читај ми!

"У име народа" поводом Дана демократије

У београдској Кнез Михаиловој улици акцијом "У име народа" обележен Међународни дан демократије. Акцију организовала Kоалиција организација цивилног друштва "Отворени парламент" у циљу упознавања јавности о раду највишег представничког тела.

Акцијом "У име народа" у београдској Кнез Михаиловој улици коалиција организација цивилног друштва "Отворени парламент" обележила је Међународни дан демократије, у циљу упознавања јавности о раду највишег представничког тела.

"Објављивање стенографских белешки са свих скупштинских седница од 1997. године до данас велики је корак ка отварању институција и резултат је једне заједничке грађанске иницијативе", истакла је Дубравка Грчић из "Отвореног парламента".

На сајту "Отвореног парламента" објављено је више од 150.000 говора народних посланика, наводи се у саопштењу коалиције.

Грчић сматра да институције у Србији данас нису довољно отворене за грађане, који имају право да знају како се у њихово име доносе одлуке.

Према њеним речима, портал "отворенипарламент.рс" је прави демократски механизам за контролу рада народних посланика.

Током акције грађани су могли да се упознају са начинима на које могу да захтевају одговорно понашање од својих представника у парламенту, а у првој половини октобра "Отворени парламент караван" ће обићи 20 градова широм Србије .

Генерална скупштина Уједињених нација је 2007. године донела одлуку о проглашењу 15. септембра за Међународни дан демократије, позивајући све чланице, владине и невладине организације да убудуће тај дан обелажавају као дан борбе за остварење демократских идеала.

Пројекат "Отворени Парламент" спроводи коалиција организација цивилног друштва коју чине ЦРТА - Центар за истраживање, транспарентност и одговорност, Национална коалиција за децентрализацију, ЈУКОМ - Комитет правника за људска права, СеЦонС - Група за развојну иницијативу и Зајечарска иницијатива.

Спровођење пројекта финансијски подржавају Америчка агенција за међународни развој преко Института за одрживе заједнице, Британска амбасада у Београду и Национална задужбина за демократију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи