Потрага за уџбеницима

Иако је школска година већ почела, уџбеници се и даље продају. Многи ђаци су чекали да им наставници кажу из којих уџбеника ће пратити наставу. Како би прошли повољније, родитељи морају да обиђу књижаре на различитим локацијама и да потраже комби-продавце половних књига.

Многи су чекали да крену у школу како би се са наставницима договорили о томе из којих уџбеника ће пратити наставу. Гужве у редовима за књиге јесу мање, али и даље се чека како би се уз минимални удар на кућни буџет, нашле одговарајуће књиге.

Родитељи се жале да у породаји нема свих књига и да су скупе, напомињући да је наставници требало раније да кажу које књиге су неопходне.

Бесплатне књиге донекле растерећују бужет родитеља, али они који плаћају, просечно за комплет морају да издвоје од 8.000 до 13.000 динара.

Цене уџбеника се крећу 300 до 600 динара по уџбенику зависи од струцног предмета, мада могу да иду и до 800 или 900 динара.

Купујући половне уџбенике, можете и да се цењкате, а продавци тврде да су јефтинији од књижара.

"Људи не мисле на време а онда кад крене школа, обично не знају ни ауторе књига и издаваче и онда морају да виде са професорима", каже продавац половних књига Стефан Ђелић.

Издавачи саветују да они који то могу, књиге наруче телефоном или интернетом и тако избегну гужве.

Јелена Ивановић из Завода за уџбенике напомиње да родитељи долазе са непотпуним списковима уџбеника. "Родитељи се нађу у недоумици кад траже одређени уџбеник. Молимо родитеље и школе да тачно нагласе издавача кад дају списак и ауторе", додаје Ивановићева.

Посебан трошак за родитеље су радне свеске, књиге за страни језик и изборне предмете, које се не добијају у комплету бесплатних књига.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи