Читај ми!

Милица једини српски ђак у Призрену

Милица Ђорђевић, једино српско дете у Призрену, кренула је у школу. У патријаршијском дому Цркве Светог Ђорђа у Призрену имаће своју учионицу, а Министарство образовања Србије је за њу ангажавало учитеља. У школу ће Милицу пратити комшија старина Адем.

Првог школског дана Милицу је у учионицу увео учитељ Вуко Даниловић. Милици је показао уџбенике и уверио се колико Милица може, јер није похађала предшколску наставу.

Миличином учитељу, иначе рођеном у Дечанима, неће бити први пут да у разреду има једног ученика.

"Ја замишљам као да има пуно одељење ђака и покушавам максимално да ангажујем дете", каже учитељ Вуко Даниловић.

Довођењем учитеља отклоњене су бриге Миличине мајке Евице.

"То је била моја жеља да се Милица овде школује у граду где је рођена, у царском Призрену. За сада је Милица једино дете, али се надам да ће и остала деца да дођу и да ће она имати своје вршњаке", каже Евица Ђорђевић.

Организовање наставе под окриљем Министарства за образовање Србије за Милицу Ђорђевић, у Призрену је прво након сукоба на Косову пре 13 година. А док Милица не добије вршњаке и не буде у стању да сама иде у школу, пратића је старина Адем који је од краја рата помагао Евици и њеној ћерки Милици.

"Без њих ми не можемо да живимо. Зато ја хоћу да помогнем колико год могу. Пресрећан сам што је почела да иде у школу. То дете је Српкиња, православка, а дај боже да и други долазе", каже деда Адем.

Седмогодишња Милица Ђорђевић шири своје друштво. Поред учитеља, у цркви ће бити са свештеником, његовом породицом и полазницима богословије Свети Ћирило и Методије. Они свакодневно долазе на богослужење пре почетка наставе.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи