Пажња сад!

Првог дана наставе, акцијом "Пажња сад!" скренута је пажња возачима да смање брзину у зонама школа, а ђаци су обавештени о опасностима у саобраћају. Саобраћајци су данас дежурали испред школа, али за неколико дана, на тим местима ће бити тек по неки.

Акцијом "Пажња сад!" Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбедност у саобраћају обавештавају децу о опасностима и апелују на возаче да смање брзину на 30 километара на час у зони школа.

Првог дана наставе полицајци дежурају испред школа и подсећају возаче на ограничење брзине. Ипак, већ за неколико дана, тек понеки саобраћајац остаће на истим местима, а родитељи ће стрепети од црне статистике - у последних пет година у саобраћајним несрећама живот је изгубило седамдесеторо деце пешака.

"Појавило се много несавесних возача, који не воде рачуна и не возе 30 на сат, колико је максимално ограничење око школа и паркова", каже забринути родитељ.

"Највише ме брине да неки ауто не налети на мене и друге који ходају по улици и на пешачком прелазу", жали се један од млађих школараца.

Премијер, министар образовања и начелник саобраћајне полиције на представљању акције "Пажња сад!" у београдској основној школи Јован Дучић, упутили су апел родитељима да што боље науче децу опасностима у саобраћају, а возачима да возе пажљиво.

Директор агенције за безбедност у саобраћају позива надлежне да реше проблем деце из села и мањих места који често до школе ходају магистралом.

Стојадин Јовановић из Агенција за безбедност у саобраћају каже да ситуација није задовољавајућа када је реч о "тротоарима, нарочито на државним путевима првог и другог реда".

"Велики део насељених места још увек није изградио тротоаре, а слична је ситуација и у зонама школа", објашњава Јовановић.

И у великим градовима, попут Београда до неких школа се долази улицама без тротоара.

"Обично морам да се склањам, ту су гараже и ако ауто наилази опет морам да се склањам на улицу где нема тротоара", каже један од школараца.

У протекле четири године у саобраћају је погинуло 151 дете. Најчешће жртве биле су предшколска и деца почетних разреда основне школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи