Читај ми!

Несташица вакцина против тетануса

Залихе вакцина против тетануса су на измаку. У Фонду за здравствено осигурање тврде да до краја недеље набављају нове количине.

У појединим београдским домовима здравља вакцине против тетануса нема, а у онима у којима их има залихе су на измаку. Надлежни тврде да залиха има.

"Отишла сам до амбуланте због ревакцинације, али речено ми је да вакцине против тетануса нема, али да, када је реч о ревакцинацији, то и није толико страшно. Међутим, ја сам желела да примим вакцину, отишла сам до пар апотека – вакцине нема, звала неколико приватних апотека и нисам успела да их нађем", каже једна Београђанка.

Вакцине нема у слободној продаји. Може се добити само у дому здравља, где залихе полако нестају.

"Ми имамо око 80 доза, али се надамо да ће у неком догледном периоду да се набаве нове дозе. Пацијенти који су повређени због тога морају да приме вакцину по протоколима у року од 72 сата, а они који се не вакцинишу не треба да се брину уколико се одлаже за неколико дана та ревакцина", каже Снежана Јовичић из ДЗ "Савски венац".

У Републичком заводу за здравствено осигурање поручују грађанима да несташице нема.

"Према подацима Фонда од 19. јуна, на залихама је било 95 хиљада доза. До краја недеље биће потписан уговор за набавку нових количина вакцина против тетануса за 235.800 хиљада доза", каже Сања Миросављевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Иако је медицина напредовала, од тетануса се и данас умире. Најбоља заштита је вакцина, а у Србији је обавезна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи