Читај ми!

Уништено 11 хиљада мина

Разминирано више од 300 хектара земљишта и уништено више од 11.000 разних мина на подручју Ниша и Параћина у последњих пет година, изјавио директор Центра за разминирање Петар Михајловић.

На подручју Ниша и Параћина у протеклих пет година од мина је очишћено више од 328 хектара земљишта на коме је откривено и уништено више од 11.000 комада разних мина, рекао је директор Центра за разминирање у Параћину Петар Михајловић.

На свечаном обележавању петогодишњице сарадње са руским деминерима, Михајловић је рекао да се тренутно у Србији уништавају неексплодирана средства на пет локација, међу којима су Куршумлија и Копаоник.

"На подручју Куршумлије се чисти терен од касетне муниције. На тој локацији је на површини од 50.000 квадратних метара пронађено више од 85 комада касетне муниције", рекао је Михајловић.

Како је навео, на Копаонику се ради на две локације у непосредној близини војног објекта где су недавно у експлозији мине погинула два припадника Војске Србије, навео је Михајловић.

Према речима Михајловића, планирано је да следеће године буде очишћена од мина локација "Параћин 5".

Јануара ове године потписан је Меморандум о сарадњи Србије и Русије у области хуманитарног разминирања који важи до 2022. године.

Руски деминер Дмитриј Харченко, који руководи пројектом уништавања мина, рекао је на тој свечаности да је најтежи посао за деминере била управо локација "Параћин 4" јер нико пре њих није ушао на подручје које су чистили.

Харченко је навео да за ових пет година нису имали ни једну повреду јер су примењивали све мере безбедности.

Свечаности у Параћину је присуствовао начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи