Шта угрожава здравље малишана

Здравље малишана све више угрожавају мањак физичке активности и лоше навике у исхрани, упозорава професор Недељко Радловић, председник Педијатријске секције Српског лекарског друштва. Без обзира на све невоље са којима смо били суочени, здравствена заштита деце, нарочито примарна, и даље је на изванредном нивоу, каже професор Радловић.

Захваљујући напретку медицине, учесталост обољевања и смртност деце је из године у годину све мања. Ипак, савремени начин живота утиче лоше не само на здравље одраслих, већ и на здравље деце. Мањак физичке активности, лоша исхрана и, као последица тога, гојазност, све више угрожавају здравље малишана.

У недељи за нама, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић потписала је документ "Обновљено обећање", које нас обавезује да урадимо све како би се зауставило умирање деце од узрока који се могу спречити. Тако се и Србија придружила глобалној иницијативи генералног секретара Уједињених нација и УНИЦЕФ-а. 

Од 1990. године, широм света умрло је 12 милиона деце, пре две године - 7, 6 милиона. Упркос напретку, сваке године милиони деце умиру због узрока које је могуће спречити и од болести које се могу лечити. Ни у богатим ни у сиромашним земљама, деци нису доступне многе интервенције које спасавају живот.

"Постоји читав низ обољења која се јављају задњих година која су резултат конгениталних аномалија или благовремено непрепознатих и нелечених обољења. Пораст броја таквих врста обољења, затим уз раст и учесталост малигних обољења, ту је и проблем превремено рођене деце", објаснио је председник Педијатријске секције Српског лекарског друштва професор Недељко Радловић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Ипак, напомиње професор Радловић, са напредком медицине учесталост обољевања је из годину у годину све мања.

Радловић каже да здравстена заштита деце код нас на изванредном нивоу без обзира на све невоље са којима смо били суочени и без обзира на наше материјалне могућности.

"То се посебно односи на примарну здравствену заштиту, на диспаназерски рад који смо успели да сачувамо у интересу деце. Реч је о сегменту који се бави превенцијом", истиче  Радловић. Напомиње да се педијатри у Србији састају више пута годишње и да су добро информисани о новинама у савременој медицинској пракси.

Један од највећих проблема, који угрожава здравље малишана, јесте мањак физичке активности деце, односно мање дружења и боравка у спољној средини.

"Привилегија бављења спортом је на страни деце богатих родитеља. 'Седећи' начин живота и конзумирање лоше хране су велика опасност по децу. У Србији је око 15 деце гојазна и ми апелујемо на здрав режим исхране", истиче професор Радловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи