Читај ми!

Слика пријатељске земље

Организовањем аеромитинга "Батајница 2012" Србија показује праву слику пријатељске, добронамерне и гостољубиве земље, домаћина чија су врата за пријатеља увек отворена, поручио Томислав Николић, отварајући аеромитинг. Очекујем побољшање материјалног положаја војске, каже председник Србије.

Отварајући аеромитинг "Батајница 2012" председник Србије Томислав Николић поручио је да Србија организовањем те манифестације показује праву слику пријатељске, добронамерне и гостољубиве земље, правог домаћина чија су врата за пријатеља увек отворена.

"Дух мира, пријатељства и гостопримства је уткан у ваздух који дишемо и небо које нас окружује", рекао је Николић отварајући Међунардони аеромитинг којим се обележава 100 година авијације у Србији.

Председник Николић је изјавио да очекује од Владе Србије да у складу са могућностима уложи у обнову војних ресурса и објеката и побољшање материјалног положаја војске.

Како је рекао, обавеза Србије је да прати светске трендове у војној индустрији и да развија и снажи одбрану земље, да би војска у сваком тренутку била спремна да одговори на савремене изазове, ризике и претње.

"Од виталног значаја за одбрану и стабилност земље је да се створи ефикасна, савремена и оперативна авијација, заснована на ефикасној противваздушној одбрани, а обука пилота је приоритет", оценио је Николић.

Према његовим речима, Србија има снажну војну индустрију, нарочито у области авијације која чини напоре да се врати на међународну сцену.

Говорећи о аеромитингу, Николић је захвалио великом броју ваздухопловаца из иностранства који су се одазвали позиву и рекао да њихово присуство чини тај догађај значајнијим.

Николић је подсетио на историју ваздухопловства у Србији, као и на све пилоте и професионалце који су у развој ваздухопловства уграђивали своје искуство, знање и животе.

"На нашу историју смо посебно поносни и ценимо жртве наших хероја чија имена су вечито уклесана у наше памћење", навео је Николић, подсећајући на пилоте који су погинули у одбрани земље.

Николић је подсетио да на аеромитингу учествују делегације из 16 земаља са 27 летелица, које ће приказати вештине управљања савременим, војним, саобраћајним и спортсим авионима.

Присутнима се претходно обратио комадант ваздухопловства и противваздушне одбране генерал - мајор Ранко Живак, који је поручио да аеромитинг представља не само част и привилегију његових организатора и учесника, већ и обавезу према прошлим и будућим генерацијама ваздухопловства.

"То је обавеза пре свега према онима који су уградили своју младост, љубав, знање, радни век и а неки од њих и своје животе у развој српског војног ваздухопловства. То је такође и обавеза за будућност и развој младих ваздухопловаца који ће наставити да развијају наше вадузопловство", рекао је Живак.

Он је додао да ће заједнички јубилеј бити обележен низом манифестација различитог карактера, а да је 2012. година српског војног ваздухопловства.

Данашњи митинг је, како је рекао, централна и најсложенија манифестација војног ваздухопловства.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи