Читај ми!

Велико интересовање медија за аеромитинг

Више од 500 новинара, сниматеља и фоторепортера из Србије и иностранства најавило долазак на аеромитинг "Батајница 2012", којим ће се обележити 100 година српског војног ваздухопловства. То је до сада највеће интересовање за један војни догађај у земљи.

Уочи аеромитинга, на аеродрому Батајница приређен је дан за медије. Новинари и запослени у Војсци и њихове породице пратили су генералну пробу домаћих и страних ваздухоплова. Акредитовано је више од 500 новинара, сниматеља и фоторепортера, међу којима је половина из иностранства. То је до сада највеће интересовање за један војни догађај у земљи.

Аеромитинг којим се обележава век српске војне авијације окупља највећи број ваздухоплова до сада. Посебно атрактиван је наступ руске акро-групе "Стрижи", која лети на Миговима 29.

Гости из Охаја омогућили су посетиоцима да уђу у "боинг стратотанкер", главни танкер америчког ваздухопловства.

"Ми смо вам као летећа бензинска пумпа. Драго нам је да смо овде да научимо нешто о вама и да вам покажемо наш авион. Организација је сјајна, примљени смо фантастично", рекао је пилот Грег Грејем, Национална гарда Охаја.

"Ја сам пилот инструктор на Алфа џету, авиону за обуку, који има исте способности као ваш Галеб Г4 који је доста добар. И ваш МИГ 29 је моћан авион", каже Теди Балоки из Француске.

Тимови из 11 земаља летеће у 27 летелица.

Руководилац аеромитинга, бригадни генерал Предраг Бандић каже да су ови ваздухоплови топ светске технологије који имају високе захтеве за опслуживање,  од квалитета кисеоника, горива, условности за смештај...

"То што су ту, само је потврда да је Ваздухопловство Војске Србије испунило све те техничке захтеве и доказ да смо способни не само да их угостимо, већ и да их имамо у свом саставу", реко је Бандић.

Поред 57 летелица спортских организација и клубова, домаћа авијација наступа са више од 40 војних ваздухоплова.

Пре сто година Србија је била једна од 15 земаља која је имала војно ваздухопловство и једна од пет земаља која га је користила у борбеним дејствима. Каква је будућност нашег војног ваздухопловства зависи од тога да ли ће држава моћи да издвоји око милијарду евра за куповину нових вишенаменских борбених авиона.

Од 200 летелица које поседује наше ваздухопловство мање од стотину је у летном стању. За четири ремонтована Мига 29 ресурси истичу за 10 година, али за Мигове 21 - већ следеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи