Читај ми!

Мање ђака, вишак наставника

У Министарству просвете не желе да лицитирају колико је просветних радника вишак и податке најављују до 10. септембра. Колико је заиста више просветних радника знаће се за две године, када се буде прешло на финансирање запослених по броју ученика.

Почетак школске године отвара питање вишкова у просвети. Иако је најављено да ће до првог септембра бити саопштено колико је просветних радника вишак, у Министарству просвете кажу да не желе да лицитирају - и податке најављују до 10. септембра.

Протеклих година нестао је један град ђака, величине Ниша, 200.000 мање ђака, али је више предавача, посебно учитеља и наставника физичког. Мање је само наставника страног језика.

"Прошле године сам био на листи технолошких вишкова, и био сам распоређен на рад у настави као учитељ, а ове године сам такође на тој листи с тим да ћу ове године радити послове везане за библиотеку и медијатеку у истој школи у којој радим", каже учитељ Слађан Ковачевић.

У Крагујевцу проблем са мањком радног времена има 227 просветара, од којих је 15 потпуно остало без часова.

Начелник Школске управе Крагујевац Радојко Дамјановић каже да ће се углавном велики број тих случајева решити у оквиру самих школа.

"Неке ћемо морати да распоредимо у друге школе тако да после распоређивања, односно до почетка школске године, то буде у великом броју решено", каже Дамјановић.

Прекобројних у просвети није само због пада наталитета. Немали број деце не уписује средњу школу, претходних година било је и непланског запошљавања, а има и оних који бирају посао.

"И ту има проблема. Колеге се понашају бахато и одбијају посао. Ми смо се у активу и друштву директора договорили да такве пријављујемо", наводи председник Скупштине Друштва директора школа Србије Дејан Недић.

Славица Ђурђевић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да је обезеђено радно место запосленима у образовању у наредних пар година, али не и плата.

"Самохрана мајка која живи са десет посто, јер је заштићена категорија, па јој не може престати радни однос, не може да живи са десет посто. Пошто нема социјалног програма, ми очекујемо да ће ово трајати и не видимо решење", истиче Ђурђевић.

И ове године незванична лицитација је у току, све док не буде саопштено колико је запослених у просвети вишак. Од неколико хиљада на крају се, подсећа министар Жарко Обрадовић, стигне до највише 200. Колико је запослених заиста вишак знаће се за две године, када се буде прешло на финансирање запослених по броју ученика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи