Читај ми!

Неће бити несташице лекова

Нова, ревидирана листа лекова почиње да важи у суботу, а несташице неће бити, рекла РТС-у директорка сектора за лекове Републичког фонда за здравство Весна Живковић.

Директорка Сектора за лекове Републичког фонда за здравство Весна Живковић најавила је гостујући на РТС-у да ће нова, ревидирана листа лекова почети да важи у суботу, 1. септембра, да несташице неће бити и да грађани не треба да праве залихе.

Живковићева је рекла да је нова листа лекова ревидирана у односу на цене лекова у референтним земљама – Италији, Словенији и Хрватској.

Према њеним речима, неким лековима на новој листи је цена повећана, некима снижена, а укључено је и 47 потпуно нових лекова.

То су, углавном, лекови за лечење акутне дијареје, вакцина против дечје парализе, неуропатског бола, а први пут на листу Д стављени су и лекови за лечење тешких и ретких болести, односно неуролошких симптома.

Живковићева је подсетила да је одлука о цени лекова последњи пут донета у јуну прошле године, када је средња вредност евра износила 99,27 динара и од тада цене нису мењане.

Она каже да је Републички фонд био у обавези, у складу са законским актима, да изврши ревизију листе лекова, као и да то неће довести до њихове несташице.

Живковићева је казала да је, у међувремену, формирана радна група од представника министарстава здравља, трговине и Републичког фонда за здравство која ће, како се очекује, у најскорије време завршити рад.

Након тога се очекује да ће Републички фонд приступити изради нове листе свих лекова, рекла је Живковићева и додала да грађани немају разлога за бригу јер ће лекова бити и нема никакве потребе да стварају залихе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи