Читај ми!

И средњошколци имају право да знају

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић покренуо сајт намењен едукацији средњошколаца о слободном приступу информацијама. На сајту ученици могу да се обавесте и о екскурзијама, школским и ваннаставним активностима.

"Имаш право да знаш" назив је новог сајта који је покренуо повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Сајт је намењен едукацији средњошколаца у Србији о слободном приступу информацијама и прилагођен је младима.

Водило се рачуна да се слободан приступ информацијама од јавног значаја приближи узрасту циљане популације у настојању да се подигне свест младих о томе, и тако допринесе култури, одговорности власти и демократском друштву.

"Широком кругу људи је омогућено да користи право да зна шта ради власт у најширем смислу", па и оно што је "наше грађане најинтересантније, а то је како троши и како располаже јавним ресурсрима", каже повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

На око 600 адреса средњих школа у Србији, повереник је послао промотивне постере који упућују на сајт.

На сајту ученици могу да се обавесте о многим питањима, о школским или ваннаставним активностима, па и екскурзијама.

"Сајт ће бити од користи мојој генерацији зато што на пример можемо да упоредимо цене (екскурзија) по школама и преко које агенције су све то организовале средње школе", каже средњошколац Данило Глигоровић.

Данило каже и да ће путем сајта моћи да се информише и о неким вантанаставним активностима о којима му је било непријатно да поставља питања.

Старији средњошколци, они у трећем и четвртом разреду, приближавају се годинама када постају гласачи, па су творцима сајта "Имаш право да знаш" због тога важни као циљна група.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да "право припада сваком и нико нема право да нам ускрати оно што треба да знамо".

"Средњошколци су само мало упознати или недовољно познају проблематику како и на који начин да дођу до праве потребне инфомрације. Овај сајт то на неки начин пружа", каже Антић.

Сајт је покренут у оквиру пројекта "Јачање механизама одговорности у јавним финансијама", у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација и владом Норвешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи