Читај ми!

Генерална проба аеромитинга

Гледаоци ће на аеромитингу у недељу имати прилику да виде више од 130 ваздухоплова, а у летачком програму учествоваће 11 земаља. Током данашње генералне пробе, најављено да ће гледаоци ове године први пут моћи да виде и "ласту", тренажни авион домаће производње.

Дефиле ваздухоплова и увежбавање соло наступа пилота одржани су данас на војном аеродрому у Батајници, као генерална проба аеромитинга који ће бити одржан у недељу 2. септембра, поводом јубилеја 100 година српског војног ваздухопловства.

Генерал Ранко Живак рекао је да је учешће на аеромитингу потврдило 11 земаља, а присуствоваће још пет државних делегација.

На аеромитингу ће учествовати 27 страних ваздухоплова са 200 људи. Поред тога, из Србије ће учествовати 27 ваздухоловних организација са 58 ваздухоплова, и ваздухполовство и Војаска Србије са укупно 45 летилица.

Гледаоци ће имати прилику да виде "све скупа преко 130 ваздухоплова" рекао је Живак и додао да ће у летачком програму учествовати 11 земаља.

Авијација САД ће у изложбеном делу представити авионе Ф16 и КЦ 135. Као најатрактивније делове програма Живак је навео наступе "јурофајтера", "грипена" из Мађарске, акро групе из Русије, и савремену верзију "мига 29 М2", познатију као М35. 

Очекује се да аеромитингу у Батајници присуствује више од 100.000 гледалаца, рекао је Живак.

"Пилоти су спремни, а програм је увежбан, апсолутно безбедан, атрактиван и прилагођен најширој публици", рекао је Живак и додао да ће гледаоци ове године први пут моћи да виде и тренажни авион домаће производње "ласту".

Министар одбране Александар задовољан је програмом и пилотима који су, како је рекао, спремни да покажу знање и умеће.

"Митинг је прилика да покажемо да знањем и чак, опремом, Србија не заостаје за најразвијенијима у свету", рекао је Вучић и додао је да је свим учесницима гарантована безбедност.

На митингу који ће, како каже Вучић, бити највећи у последњих 25 година, учествоваће и чувени дански пилоти који су оставили највећи утисак на претходној манифестацији.

Амбасадорка Данске у Београду Мете Кјуел Нилсен рекла је да је веома важно што ће се и на митингу видети конкретна сарадња између Србије и Данске.

Бољи третман за ваздухопловство Војске Србије

Вучић је најавио да ће Ваздухопловство Војске Србије имати нешто бољи третман него до сада, а у складу са економским приликама државе, које нису лаке.

Вучић је најавио изградњу веома важног инфраструктурног објекта за српску авијацију, али о томе и модернизацији војног ваздухопловства није желео да говори детаљније, јер је то у "домену војне тајне".

Министар је додао да би до краја године у централној Србији требало да буде отворена фабрика за склапање сложених борбених система. Према његовим речима, већ су познати потенцијални купци таквих система.

Вучић је изразио задовољство што ће на овогодишњем аеромитингу 2. септембра у Београду учествовати и "ласта", тренажни авион који је назвао поносом српске индустрије.

"Са 'ластом' тек мислимо да постигнемо успех на међународном тржишту", рекао је министар одбране и додао да је тај авион добар и за ноћне летове, има најсавременију кабину, минималне трошкове и не кошта много.

Вучић је закључио да се таквим авионом може се побољшати производња панчевачке фабрике "Утва".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи