Читај ми!

О укидању ТВ претплате

Поводом гласина о могућности да се укине ТВ претплата реаговали НУНС и политичке партије.

Независно удружење новинара Србије изразило је забринутост поводом незваничних најава да би ускоро могла да буде укинута РТВ претплата. НУНС је позвао Скупштину и Владу Србије да, пре евентуалног доношења тако важне одлуке, обаве консултације са медијским удружењима и асоцијацијама како би се сагледала целина проблема.

Удружење је оценило да је тачно да јавни сервис, углавном због сиромашења становништва, из претплате добија све мање новца и да је потребно нешто мењати, али се не би смело догодити да тренутне околности буду искоришћене као прилика да извршна власт, кроз контролу буџета тог сервиса, повећа уплив у уређивачку политику.

НУНС је навео да би, уколико систем финансирања и буде мењан на начин који подразумева издвајање буџетских средстава, било нужно применити модел који се примењује на независне институције, а то значи да би парламент на почетку године требало да изгласа буџет којим би располагао Јавни сервис, без могућности да Влада и њени органи мењају утврђени износ или динамику прилива средстава.

Посланик Демократске странке Весна Марјановић оценила је да је идеја о евентуалном укидању претплате за Јавни сервис "далеко од идеалног решења". Она је рекла да би такво једно питање требало решити консензусом са новинарским удружењима, али и са парламентом јер је статус јавног сервиса уређен законски. Према њеним речима, постоје разни модели који би могли, евентуално, да замене претплату, због чега је потребно у широкој расправи видети које је решење најбоље.

Посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић упозорио је данас да би евентуално укидање претплате за Јавни сервис и враћање на буџетско финансирање могло да врати Радио-телевизију Србије под директну политичку контролу Владе Србије.

Према његовој оцени, за спровођење таквог решења било би неопходно да се обави реформа Јавног сервиса и да се види колико запослених је заиста неопходно за несметан рад.

Ђурић је рекао да је, међутим, прво потребно званично од Владе Србије чути шта планира када је реч о претплати за Јавни сервис.

Он је оценио да су незваничне најаве о укидању претплате за Јавни сервис смишљене да друге мере које Влада Србије планира учине пријемчивијим за грађане.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Мехо Омеровић сматра да не би требало да се укида претплата за РТС, али да о Јавном сервису и начину његовог финансирања треба разговорати када стигне званични предлог ресорног министарства.

"Јавни сервис треба да буде на услузи свим грађанима. Е, сад, да ли је увек радио у интересу грађана, то је друго питање, да ли свако од нас има неке замерке на РТС, има сигурно", рекао је Омеровић новинарима у Скупштини Србије.

Подсећајући да се за сада о укидању претплате само спекулише, Омеровић је нагласио да треба сачекати званични предлог вВладе и ресорног министарства, па онда о томе разговарати.

Шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић изјавио је данас да је систем финансирања Јавног сервиса, програмска шема и број запослених у тој медијској кући неодржив и да Влада треба да изађе са неким предлогом, али да о евентуалном укидању претплате тек треба разговарати.

Он је рекао да би можда укидање претплате према грађанима било поштеније, посебно онима којима је тешко да одвоје новац за то, али да се поставља питање колико би Јавни сервис у раду могао да буде независан од власти и колико би заступао интересе грађана када би га држава директно финансирала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи