Читај ми!

Култура модерне: словенско-јапански дијалог

Међународни научни скуп "Култура модерне: словенско-јапански дијалог" одржава се на Филолошком факултету у Београду. Осим домаћих истраживача учествују научници из Русије, Аустралије, Црне Горе, а из Јапана петнаест научника, стручњака из различитих области културе и уметности.

На Филолошком факултету у Београду уз подршку Министарства просвете и науке одржава се Међународни научни скуп "Култура модерне: словенско-јапански дијалог". Осим домаћих истраживача учествују научници из Русије, Аустралије, Црне Горе, а из Јапана петнаест научника, стручњака из различитих области културе и уметности.

Скуп је организован с идејом да се покаже утицај јапанске уметности на српску, руску и пољску културу модерног доба, такође и утицај руске књижевности и филма на јапанску литературу, филозофско политичке идеје и театар. Сусрет је и прилика да се чују раличита виђења словенске културе и културе Далеког истока.

Професорка Кајоко Јамасаки са Филолошки факултет у Београду каже да ће једна сесија бити посвећена проблемима који се односе на етику и прихватање туђих вера, хришћанства, будизма и других вера.

"Друга група научника ће разговарати о поетици модерне у романима. Трећа група бавиће се проблемима поезије у контексту модерне културе", објаснила је Јамасаки.

Део радова посвећен је поезији и прози писаца као што су Кобо Абе, Нацуме Сосеки, Мишима, Розанов. Говориће се о јапанској гравири у поезији Ахматове, затим о вези дела Надежде Петровић и јапанског писца Морија као и утицају јапанске уметности на Ејзенштејна.

Професор Мурата Шинићи са Универзитета "Софија" из Токија каже да је његов реферат посвећен вези јапанске поезије и руске драме.

"Додирне тачке заиста постоје и ја ћу говорити шта су сличности, а шта разлике поетског језика и језика позоришта. У Јапану се најчешће организују научни скупови са уско одређеним темама и нема интердисциплинарног приступа. Зато сам радо дошао у Београд", истиче Шинићи.

Учесници скупа посетиће Раваницу, Манасију и Смедеревску тврђаву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи