Читај ми!

Омеровић: Зукорлићево незнање

Изјава муфтије Муамера Зукорлића да је Аћиф ефендија херој је ужасан покушај изједначавања осведоченог сарадника окупатора и злочинца са сопственим народом, каже Мехо Омеровић, функционер СДПС-а.

Председник скупштинског Одбора за људска права Мехо Омеровић оценио је да да најновија изјава муфтије Муамера Зукорлића да је Аћиф ефендија херој, није ништа друго него "ужасан покушај изједначавања осведоченог сарадника окупатора и злочинца са сопственим народом".

"Навикао нас је Зукорлић на разне запаљиве изјаве и небулозне идеје током кампања за председника и реиса. После пораза на тим пољима кренуо је у прекрајање историје и то на начин који највише штете наноси управо Бошњацима", навео је Омеровић у изјави достављеној медијима.

Муфтија Муамер Зукорлић је на Тргу Гази Иса-бега Исаковића рекао да су Бошњаци једини народ у Европи који никад није имао фашистичку, нити било коју сродну идеологију и да је сваки покушај да се то Бошњацима спочитава измишљотина и да није основана.

"Желим да истакнем да је Аћиф ефендија наш херој. Он је организовао одбрану Новог Пазара од четника и да није било те одбране, Бошњака би данас било као у Прибоју, Новој Вароши и Пљевљима", рекао је Зукорлић на манифестацији "Фестивал ислама 2012." одржаном поводом месеца поста Рамазана.

Мехо Омеровић, иначе функционер Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића, да је недопустиво на овакав начин показивати незнање о основним историјским чињеницама.

"Управо је служећи Хитлеру, оснивајући албанску фашистичку организацију, борећи се за Велику Албанију, тај 'муфтијин херој' показао колико му је стало до Бошњака", закључио је Омеровић.

Влада Србије је прошле седмице расправљала о присуству министра Сулејмана Угљанина постављању спомен плоче Аћиф-ефендији, у пешачкој зони, на месту на којем је некада била његова кућа.

Аћиф Хаџиахметовић, у народу познат као Аћиф-ефендија, био је иницијатор формирања муслиманске странке "Џемијет", забрањене 1924. године. У време немачке окупације, у априлу 1941. године, немачка Крајс команда поставља га на челну функцију у Новом Пазару.

Када су Нови Пазар ослободили партизани, Аћиф Хаџиахметовић, је заједно са неколико стотина својих истомишњеника и сарадника, због сарадње са окупаторима, стрељан 21. јануара 1945. године на Хаџету, месту где је касније изграђено истоимено насеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи