Читај ми!

Живе тешко, али остају на Космету

У селу Калабићу код Косовске Каменице живи вишечлана породица Перић. Живе у тешким условима, али ни не помишљају да напусте Косово.

Породица Перић у селу Калабићу код Косовске Каменице живи од дечијег додатка и социјалне помоћи. Помажу се и приходима од пољопривреде. Услови живота су им тешки, али не помишљају да напусте овај део Косова.

До куће породице Перић пут је проходан, али узан и стрм. Служи пољопривредној механизацији и пешацима.

Негован Перић је глава породице. Уз њега су супруга Живица, ћерке Јована, Ивана, Анђела и најмлађи Милан. Помаже им и тетка Благица.

"Примам дечији додатак осам хиљада. И од Србије примам 17 хиљада. То је све" каже Негован.

Објекти у дворишту најбоље сведоче о имовном стању породице Перић. Тетка Благица једва да се сећа њихове градње. Негован каже да му је потребан трактор, како би обрада 17 хектара земљишта била исплативија.

Перићи имају три краве и две козе. Једну краву морају да продају.

"Немам сено и нашао сам људе да продам краву за 1.300 евра", каже Негован

"Ми купујемо стоку за разне породице, тако да ће ова крава бити додељена једној породици у Новом Брду, која је ове године у могућности да прими овакву донацију. Припремили су доста хране, у породици је четворо деце, тако да ће бити млека за децу, а и моћи ће да зараде нешто од продаје сира и млека", каже директорка народне кухиње Светлана Стевић.

У засеоку Калабић код Косовске Каменице, осим породице Перић, живи још шест фамилија. Деце је мало. Нема јавног превоза, нити Перићи имају ауто.

"Седимо по два, три сата док нам дође превоз. Дете болесно водимо код лекара, седимо доле, ако дође неки превоз... Платимо и такси десет евра", каже Живица Перић.

Перићима је пре неколико година изграђена кућа од 40 квадрата. Они знају да постоје бољи услови живота од њихових, али би кажу, одлазак са свог имања био пут у непознато. На тај ризик Негован и Живица са своје четворо деце нису спремни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи