Херој са Кошара: Уз Божју помоћ пружили смо снажан отпор

Војник Миле Пантовић из Косјерића један је од хероја са Кошара. Рањен је у руку баш на данашњи дан. Своја болна сећања пренео је РТС-у.

Миле Пантовић био је командир одељења и, у тренутку напада на Кошаре, распоређен је на граничном камену Ц-3/6 код старе карауле.

Снаге терориста ОВК почеле су да надјачавају снаге Војске Југославије, па је уследило повлачење, прича Миле Пантовић.

"Повукли смо се на резервне положаје и у том повлачењу мене су ранили у десну руку, то је било пред сам сумрак 10. арпила. Мени нису могли да укажу одмах прву помоћ, тек ујутру у седам сати. После су ме пребацили у центар у Ђаковици", прича један од хероја са Кошара.

Током борбе, на Кошарама је, каже, најтеже било одсуство средстава комуникације.  

"Ја сам на том положају био без везе, нисам имао уређај зато што су други људи били на терену. Требало је да буде смена, али се све то издешавало. То нам је фалило, много би ефикасније било. Али смо стварно пружили отпор, ни сам не знам како, уз Божју помоћ", сећа се Миле Пантовић.

Напад на Кошаре почео је 9. априла 1999. године када су УЧК терористи напали државну границу Савезне Републике Југославије из правца Албаније.

Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије. 

У знак сећања на хероје који су бранили отаџбину, Радио-телевизија Србије је у сарадњи са Министарством одбране снимила документарни филм "Ратне приче са Кошара".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије