Два пута градио исти мост, тачно у милиметар

Пре 20 година, 3. априла 1999. године у 19.55, у НАТО бомбардовању срушен је "Мост слободе" у Новом Саду. Обновљен је према истом пројекту према којем је и грађен, а сачинио га је академик Никола Хајдин.

"Мост слободе" први пут је грађен од 1976. до 1981. године. Само осам дана после рушења, пројектант моста, академик Никола Хајдин, дошао је у Нови Сад, пришао чамцем до моста, видео причињену штету и већ почео да размишља о његовој обнови. 

Неколико година касније, Европска унија пристала је да финансира изградњу моста. 

"Странци су гледали на тај мост обнове тако што су рекли, хајде да га поправимо тако да га закрпимо, да може да служи. Ја сам, међутим, био принципијелан, мост треба направити да буде исти као што је био", прича Никола Хајдин. 

Обнова је трајала две и по године и коштала је око 40 милиона евра. Мост је отворен, односно пуштен у саобраћај два пута, 7. и 11. октобра 2005. године.

Први пут су га отвориле градске власти, а неколико дана касније покрајинске и републичке, уз присуство европских званичника.

Академик Хајдин, који је као ретко који градитељ два пута градио исти мост, каже да се у обнови ни милиметар није одступило од првобитног пројекта и да је мост потпуно исти као и пре бомбардовања.

"Мост слободе" дуг је 1.382 метра. Грађен је по Хајдиновом систему косих затега са два пилона, висине 60 метара.

У било којој причи о мостовима ваља се подсетити речи нобеловца Иве Андрића да "од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није вредније од мостова, јер они увек служе за добро, никада за зло".

* Цео интервју са академиком Николом Хајдином можете погледати у емисији Професионалци, у четвртак, 4. априла, на РТС 1 у 13.10.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару