Једном дечаку НАТО ракета је била играчка

Део бомби и ракета које су сручене на Србију током 78 дана бомбардовања није експлодирао. Стручњаци су их углавном уништавали, али и разоружавали, да би делови појединих пројектила могли бити примењени и у мирнодопске сврхе, с обзиром на то да су у питању изузетно скупе направе.

Бобан Богићевић имао је девет година када је НАТО бомбардовао Србију. Док су његови вршњаци у земљама које су бомбардовале и ужички крај безбрижно одрастали, у двориште његове куће у тим ратним данима стигла је разоружана ракета.

"Tу, у ствари, нема ништа опасно. То је механика, као што имате у колима, или на било којој другој машини. Ми смо добили део где је било управљање, значи цела аутоматика, закрилца, мотори, актуатори, сензорика и ракетни горионик, који је у ствари мотор ракете", каже Бобан Богићевић, мастер инжењер за даљинско управљање.

Од некадашњег смртоносног пројектила остао је труп за који још нису нашли примену. За све остало јесу, стручном рециклажом.

"Она је направљена од доста квалитетних материјала, тако да смо искористили, на пример, горионик. Он је био од неких синтерованих материјала, који могу трпети велике температуре, па смо га касније користили у неким нашим експериментима. Прохром је био исто доста доброг квалитета, од, на пример, клипова смо правили пробојце, обележиваче, тако доста ствари. Да бисмо је раставили, морали смо прво да направимо алат, пошто су шрафови специфичног облика и били су доста чврсто затегнути", објашњава Богићевић.

Ратне играчке у дечачким данима, попут расклапања ракете, али и разних локатора, определиле су Бобана за будући позив.

Љубав према електроници стекао је од оца, а од деде, ауто-механичара, научио је да мотор и његови делови могу имати примену и када одраде радни век.

Тако ће и за труп ракете наћи корисну примену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару