Ватрена кугла изнад села – како Буђановци памте обарање Ф-117

Авион стелт технологије Ф-117А оборен је у атару сремског села Буђановци, за које је тих дана сазнао цео свет. И после две деценије, мештани се сећају сваког детаља.

Била је то ноћ страха и поноса. Огромна ватрена кугла, кажу мештани, летела је изнад села пре него што је око пола девет срушен мит о невидљивом бомбардеру када је чувени Ф-117 пао у њиве, неколико стотина метара од првих кућа.

"Све је то почело да бежи, не знаш куд ћеш, не можеш да се снађеш, купи децу, не можеш уопште, али буквално је свако мислио да ће пасти у његово двориште", сећа се Ратко Лалошевић из Буђановаца.

"Није ни личило на авион, али јесте, видело се крило, видело се све, већ је то буктало, било је страшно. Ја сам имао предлог да нас четири-пет војника ухвати пилота, замислите, и онда се ту појавио неки официр – куд ћеш, јеси ли ти будала, ко зна шта је тамо", наводи Светислав Јовановић из Буђановаца.

"Било је то народа, сутрадан са свих страна долазе аутобусима и колима да виде, једни скидали делове, једни бегали сутрадан да не спавају, кажу тући ће нас, па смо надрљали", каже Ђорђе Брадарић.

По невидљивом, преко ноћи Буђановци су постали видљиви целом свету. Неки су од делова авиона и опреме пилота профитирали.

Слику тада троипогодишњака Зорана на обореном крилу авиона пренели су многи светски медији.

"За ових 20 година, пре две године сам се оженио, прошле године сам добио и дете, већ четири године радим у једној фирми у Шимановцима, а што се тиче авиона, ретко чега се сећам", истиче Зоран Јовановић.

У кругу од 50 метара где је све било изгорело, мештани кажу – три године ништа није рађало. Сејала се након тога и пшеница и кукуруз и диња, а са сваким заоравањем проналажени су делови авиона. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару