Пилот "мига 29": Нисмо обучавани да гинемо, већ да бранимо отаџбину

Авијацији НАТО-а, која је пре 20 година бомбардовала Југославију, на мегдан су излазили пилоти наше војске. Храбро, иако су знали да је и Давид с Голијатом имао веће шансе него они са 14 полуисправних "мигова" против 600 најмодернијих непријатељских ловаца и бомбардера. Учесник и сведок тог времена, пилот "мига 29" Драган Миленковић каже да је почетак НАТО бомбардовања војска дочекала спремно. Знали смо да ако ми нешто не учинимо, нема ко да одбрани земљу, каже овај пуковник у пензији.

Нико од пилота није рекао "нећу" и јуришали су да заштите небо над домовином, не размишљајући да ли ће се вратити са тог задатка. Пуковник у пензији Драган Миленковић и данас се сећа првих бомби. Ти тренуци се, каже, обавезно памте.

"Ја сам остао на Аеродрому Батајница, знали смо да тај тренутак мора да дође, да ће кренути бомбе и били смо спремни. То вече, када је требало да падну прве бомбе, Слободан Перић и ја смо били у приправности број један за полетање против НАТО агресора, у хангару који смо ми звали Враница. По наређењу команданта пука, пуковника Миленка Павловића, добили смо наређење да пређемо са авионима ван објекта за који се претпостављало да ће бити бомбардован у првом налету", рекао је пуковник Миленковић.

Успео је да се одмакне око 100 метара када је прва ракета пала на објекат 127. ловачке ескадриле.

"Претпоставка нашег команданта да ће то бити први објекат за дејство је и доказана, јер прва ракета која је прошла, прошла је кроз средину хангара и склоништа за људство", рекао је бивши пилот.

НАТО бомбардери могли су да лансирају ракету и пре него што наш пилот на свом радару примети непријатељски авион. Са дометом својих ракета, али и помоћу "авакса" (шпијунских авиона), НАТО авиони су наше авионе могли да обарају и из околних земаља.

Обучени и задојени патриотизмом 

Пуковник Миленковић каже да су се пилоти припремали за такве ситуације.

"Увек када нека земља спрема своје снаге, она их спрема за одбрану и рачуна на неки однос снага који је прилично једнак. Нас је задесила та несрећа да 19 најразвијенијих земаља нападне једну малу земљу, знали смо да смо инфериорни, али смо били свесни да ако ми нешто не учинимо, нема ко у овој држави да учини", истакао је Миленковић.

Према његовим речима, сви су били довољно задојени патриотизмом и довољно обучени.

"Нормално, млађе пилоте смо оставили са стране. За оне који су били обучени речено је: идемо, ако ми не преживимо, да има ко од тих млађих нараштаја да остане и брани ову државу", сећа се пилот.

Бити ту где су они били је нешто чиме су се само могли поносити.

"И кад смо се обучавали, ми се нисмо обучавали да гинемо него да станемо на неко место и да вршећи свој задатак бранимо своју отаџбину. Наше породице су морале да учествују у томе, почев од тренутка обуке, где смо се одвајали од својих родитеља, браће, сестара, напуштали своје друштво одлазећи негде, што се говорило, преко света, у неку школу. Али, од тог тренутка стиче се нека нова породица, другари, пријатељи, заједнички живот, заједнички проживљени тренуци... Има ту неке лепоте, то није само школа као школа, то је школа живота, а поготово када дечак са 14-15 година замисли да ће полетети и то му је жеља, тако некако лакше иде", рекао је пуковник у пензији.

И породице су, истиче, биле поносне на њих.

"Нормално је да за све што човек треба да постигне мора да одвоји део себе", поручио је херој који је бранио српско небо.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару