Болно сећање на Сању, најмлађу жртву из Варварина

Пре две деценије, на Дан Свете Тројице, НАТО бомбардери су у размаку од пет минута два пута гранатирали Варвариснки мост. Погинуло је 10 људи, а најмлађа жртва била је Сања Миленковић која је имала 15 година. Не могу да верујем да постоје људи који некажњено убијају, рекао је за РТС њен отац Зоран.

Готово да нема места у Србији које током 78 дана 1999. године није било на мети НАТО бомбардера. Пројектилима су гађани војни, цивилни и инраструктурни објекти.

Пре две деценије, на Дан Свете Тројице, НАТО бомбардери су у размаку од пет минута два пута гранатирали Варварински мост, у чијем непосредном окружењу је било неколико стотина људи. Погинуло је 10 а рањено 17 мештана.

Најмлађа жртва међу њима била је талентована ученица Математичке гимназије, петнаестогодишња Сања Миленковић.

Отац Зоран Миленковић рекао је за РТС да је то највећа трагедија јер је Варварин мирна варош на обали Велике Мораве у Расинском округу и пре ове трагедије 30. маја 1999. године, у Варварину се ништа слично није догодило.

"Не могу да верујем да постоје људи који некажњено убијају. Ћерка је имала планове како да успе у животу, данас би имала скоро 36 година. Судбина је хтела да она буде на мосту и да приликом првог гранатирања у 13 часова настрада, као и мајка и син који су били у колима на мосту, а после другог гранатирања, још седморо људи је настрадало", рекао је Миленковић.

Отац каже да је тужена Немачка као чланица НАТО-а за гнусни злочин али да нису успели јер Немачка није хтела да призна тај злочин јер би признала и све остале злочине, рекао је отац и навео да су то дуговали ћерки и породицама осталих страдалих.

"То је била борба Давида и Голијата и даље не могу да верујем да ти пилоти могу да буду такви монструми и да убијају недужне цивиле али милсим да ће савест да проради и да их божја казна стигне", рекао је Миленковић.

Низом комеморативних скупова у Крушевцу је обележена годишњица бомбардовања.

У холу крушевачког позоришта је отворена изложба фотографија дописника Политике из Крушевца Радета Станковића под називом "НАТО злочини у Расинском округу".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару