Биковић: Догађаје попут бомбардовања треба исказати кроз културу

Гостујући у „Шареници“ глумац Милош Биковић говорио је о успеху филма „Балканска међа“ и истакао да бомбардовање и сличне догађаје треба да изразимо кроз културу и на тај начин отргнемо од заборава.

Двадесет година је прошло од бомбардовања, 24. март присутан је у филму Балканска међа, на премијери филма прво су плакали у Москви, па у Београду.

„Реакције на филм биле су феноменалне и у Москви и у Београду, Новом Саду, Нишу, Пожаревцу. Филм има ратну тематику, то је акциони филм, али говори и о љубави и пријатељству и говори о вредностима које се најбоље истакну у рату. Када дође до трагедије, људске вредности превагну и помогну људима да преживе. Као солидарност за време бомбардовања“, рекао је Милош Биковић.

На премијери филма у публици су седели високи званичници у Москви, а то је, како истиче уметник, била велика прилика за наше глумце да покажу свој раскошан таленат који поседују. То су урадили на најбољи могући начин.

„Све више наших глумаца излази на руско тржиште и надам се да ћемо ускоро имати четири-пет филмских звезда на руском небу, што је сјајна прилика да направимо добар имиџ за Србију“, истакао је Биковић.

Филмска прича је љубав, пријатељство, различитих нација, а тема је и историја: „Ми смо узели један истинит догађај, то је десант на Приштину од стране Руских мировних снага из Босне. Око тог догађаја ми смо исплели судбине наших јунака“.

Поводом обележавања две деценије од бомбардовања, глумац се присетио 24. марта 1999. године.

„Био сам на Карабурми, где сам живео са мајком и отац, који је требало да путује, био је са нама. Сећам се те неизвесности, али се касније сећам и солидарности, људи су били ближи. Када бисмо данас тако живели када није бомбардовања, другачије би нам изгледала свакодневница“, рекао је глумац.

Биковић сматра да је важно да нешто што нам се десило изразимо кроз културу.

„Ако се то не изрази кроз културу онда ми то као друштво потискујемо, што није добро, а боље је да се ти догађаји сачувају од заборава, да се то време и моменат у историји да пређу у искуство народу, да постанемо зрелији и мудрији“, истакао је глумац.

Филм Балканска међа своја права продао је у више од тридесет земаља, а, како Милош Биковић каже, то је за промоцију Србије веома значајно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару