Опело и венци на годишњици бомбардовања Ниша

Пре двадесет година, 7. маја 1999. у НАТО агресији на Ниш су бачене касетне бомбе од којих је погинуло шеснаест, а теже повређено осамнаест цивила.

Тога дана касетним бомбама засут је центар Ниша - Шуматовачка улица, тврђавска пијаца, аутобуска станица, као и део нишког Клиничког центра. Међу онима који су се затекли у центру града – и 20 година касније трауматична сећања.

"Падале су бомбе, сви су вриштали, плакали, жене и деца. Много је тешко било. Ко је где могао да побегне, да се склони. Тешко. Никад да не буде то", сведочи Озрен Вацић из Лесковика.

Највише Нишлија страдало је у Шуматовачкој улици. Међу њима и млада жена у поодмаклој трудноћи.

"Имам и сина и унуке, али њено место ништа не може да попуни", каже Милоје Илић, отац погинуле труднице.

Током НАТО агресије на Ниш је бачено 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби, иначе пројектованих тако да одређени проценат не експлодира одмах већ годинама или деценијама касније. А на територији Србије још има заосталих касетних бомби.

"По процени Центра за разминирање на територији Србије ван касарни налазе се на око два и по милиона метара квадратних још увек неуништене касетне бомбе. Опасност од њих је што се активирају на сваки додир", наводи Слађан Вучковић, деминер.

У знак сећања на страдале 7. маја 1999. служено је опело и положени су венци на споменик жртвама НАТО агресије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара