Представљена макета меморијалног центра РТС-а

У холу РТС-а изложена је макета будућег Меморијалног центра РТС-а у знак сећања на 16 убијених радника током НАТО бомбардовања 1999. године.

Аутори чија је идеја прихваћена на конкурсу 2013. године су предложили и осмислили да се држе концепта естетике рушевина. Уз минималне архитектонске интервeнције биће сачувана порушна зграда, а око ње ће бити изграђена приступна стаза.

Тим "Неоархитекти" осмислио је кинетичку структуру 16 влати траве које ће се њихати на ветру. Скупштина града Београда усвојила је одлуку о подизању јавног спомен-обележја меморијала "Зашто".

Професор архитектуре Владимир Миленковић представио је пројекат. Указао је да архитекте имају различите задатке а да је Меморијални комплекс РТС-а један од најкомплекснијих.

"Упркос свему наш задатак је да гледамо у будућност. Пре пет година када смо победили на конкурсу имали смо јасну жељу да скуплптура буде колико год је могуће жива", објаснио је Миленковић.

Истакао је да је реч о 16 влати траве које се њишу на ветру уз звук парковске свакодневице у парку Ташмајдан.

"Акценат је на њихању влати на ветру. То није ништа драматично него доказ да је скулптура жива", рекао је Миленковић.   

В. д. директора Телевизије Илија Церовић навео је да се губитак 16 живота не може надокнадити породицама, али да друштво може да учини све да се успомена на погибију радника РТС-а никад не заборави и да се будућим нараштајима остави јасна порука на трагедију која нас је задесила.

"Двадесет година постављамо једноставно питање 'Зашто?'. Од њих правог, истинског одговора вероватно неће ни бити. Да ли ми знамо одговор? Можда. Нека то наше сазнање буде вечита веза између прошлости али и део друштвеног памћења и знања", рекао је Церовић.

Истакао је да је важно да се меморијални комплекс гради на примерен начин и са јасном поруком.

"Без сећања на жртве континуитет нашег друштва и заједнице у целини није замислив", поручио је Церовић. 

Као и сваког 23. априла у претходних 20 година, у два сата и шест минута у Ташмајданском парку, испред зграде РТС-а и споменика "Зашто?", породице и пријатељи одаће пошту погинулима.

Радио-телевизија Србије две деценије од бомбардовања обележиће и комеморативним скупом у Абердаревој, а пре тога у 18 сати, у организацији РТС-а и Удружења новинара Србије биће отворена Међународна конференција под називом "Крај некажњивости за злочине над новинарима". Пренос ће бити на Првом програму РТС-а.

У Галерији РТС-а постављена је изложба фотографија Бранко Пелиновића као и изложба скулптура Катарине Трипковић Панчић. 

Сутра ће на првом програму РТС-а бити приказан документарни филм о бомбардовању РТС-а "Хроника најављене смрти".  Након тога следи играни ТВ филм "О животу и о смрти".

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су: Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић(27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54), монтер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара