Војне споменице за припаднике 250. ракетне бригаде

Поводом 20. годишњице учешћа у одбрани од НАТО агресије, војна споменица уручена је активним и пензионисаним припадницима 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, која је за пожртвованост у одбрани земље већ одликована Орденом народног хероја.

За бригадног генерала у пензији Станка Васиљевића, који је 1999. године вршио дужности у саставу борбене послуге Четвртог ракетног дивизиона ПВО, добијена војна споменица је признање за исказани труд и умеће у борби против једне од највећих светских сила, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"Даноноћно смо били на ватреним положајима. Погађали су нас, поправљали се, поново дејствовали, професионално извршавали борбене задатке, искоришћавајући борбене могућности технике колико год је то било могуће", навео је Васиљевић.

Како је нагласио, о успешности бригаде најбоље говоре противници, агресори који су рекли да ни последњег - 78. дана, нису били ништа безбеднији него првог дана рата. 

Почетком НАТО агресије пуковник у пензији Драган Станковић био је на дужности начелника штаба у Команди 250. ракетне бригаде и само неколико дана касније, услед околности, преузео је дужност заступника команданта бригаде, на којој је био све до краја агресије.

Каже да је за њега најважније да су захваљујући свим припремама које су претходиле агресији, припадници бригаде успели да се непрекидно супротстављају агресору, нанесу му значајне губитке и сачувају снаге до краја рата.

За главног подофицира Другог ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде заставника Владимира Љубенковића, који је 1999. први на радару уочио "невидљиви" авион Ф-117А, добијена споменица је признање државе за све што су учинили, а за шта их је држава и учила и школовала.

На свечаности одржаној у Дому ваздухопловства у Земуну, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да иако је прошло 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, сви се сећају тог тешког времена у ком агресор није бирао средства за постизање свог циља.

"Оспособљеност, морална чврстина и одлучност наше војске и народа допринели су да отпор буде снажан, одлучан и непрекидан и да непријатељ не оствари своје циљеве", додао је Жарковић.

Према његовим речима, умешно командовање, правовремени оперативни развој, примена мера оперативног и тактичког маскирања и рационална и ефикасна ватрена дејства јединица наше противваздухопловне одбране, заслужни су за спречавање планираног брзог уништења и апсолутне превласти вишеструко технички и бројно надмоћнијег непријатеља у ваздушном простору.

Подсетио је да вршећи своју дужност 28 припадника 250. ракетне бригаде положило је свој живот за слободу отаџбине, достојанство свог народа и част професије.

Генерал Жарковић је навео да су у наредном периоду пред бригадом важни процеси опремања и модернизације. "Тиме ће способност наше противваздухопловне одбране бити значајно унапређена, а безбедност ваздушног простора Републике Србије још већа", указао је Жарковић.

Војне споменице породицама погинулих припадника и рањеним припадницима 250. ракетне бригаде уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Свечаности су присуствовали су и чланови колегијума начелника Генералштаба и команданта РВ и ПВО, породице погинулих припадника 250. ракетне бригаде, припадници ратног састава бригаде и бројни гости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару