Ледеро: Од последица бомбардовања трпе и Италијани и Срби

У Италији је одржан скуп посвећен последицама коришћења осиромашеног уранијума на којем је учествовала и српска делегација. Са скупа је поручено да је време да се чује истина и да НАТО никада више не би смео да користи осиромашени уранијум.

"Тражимо од Европе да помогне погођенима последицама НАТО бомбардовања, да у европским седиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и оболелима. Јер трпе и Италијани и Срби", рекао је Доменико Ледеро из италијанске Војне опсерваторије.

Ледеро је поручио и да је час да се чује истина и признају жртве, да се прекине тишина, преносе Новости.

Српску делегацију предводио је председник Комисије Скупштине Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Дарко Лакетић.

Лакетић је изнео податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан на примерима истраживања у више села, као и истраживању о рођенима после 1999. године.

Комисија Скупштине Србије сакупља документацију управо следећи методологију из Извештаја италијанске Комисије, прикупља се медицинска документација из болница, медицинских центара, нагласио је Лакетић.

Урађена је, каже Лакетић, медицинско-научна студија, где је анализирано здравствено стање деце и учесталост малигних обољења сваке генерације на групи деце од пет до девет година.

"Сва истраживања која се раде имају и своју последицу у виду примене различитих превентивних мера у смислу раног лечења, али су Италијани нарочито инсистирали и на правном сегменту. Инсистирано је да се извештај Комисије преточи у одређени закон који би на тај начин решио проблеме свих италијанских војника", казао је Лакетић. 

Говорници из Италије подсетили су и на стравични здравствени биланс италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом - 373 преминула и више од 7.500 оболелих. Подсетили су и да су оболели и породице преминулих добили на стотине пресуда.

Извињење за учешће Италије у НАТО бомбардовању 

Бивши посланик и бивши председник парламентарне Комисије за истраживање последица употребе осиромашеног уранијума Ђанпјеро Скану, изразио је задовољство што су резултати рада италијанске Комисије подељени са српским колегама и на тај начин допринели раду Комисије Скупштине Србије.

Скану је истакао значај даље италијанско-српске сарадње у области истраживања последица осиромашеног уранијума и, заједно је са официром у пензији и публицистом ''Војне опсерваторије'' Домеником Леђером, упутио своје лично извињење Републици Србији и њеним грађанима због учешћа Италије у НАТО бомбардовању.

"Онима који су претрпели и са наше стране болне и неописве ствари којих би тербало да се стидимо - ја се извињавам, поново се извињавам", истакао је Скану.

Научни скуп "Жртве осиромашеног уранијума - година после четврте Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будућност", одржан је у Риму, а организовали су га италијанско удружење "Жртве осиромашеног уранијума" и Војна опсерваторије у Одељењу италијанске Одбране.

Расправи су присуствовали и Срђан Алексић, адвокат из Ниша, организатор прве Међународне конференције о последицама бомбардовања у Србији, као и представници Савеза Срба Италије из више градова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару