Сваки дан бомбардовања трагедија за Србију, чува се сећање на недужне жртве

Пре тачно 20 година на једно баш овакво лепо вече почело је бомбардовање тада Савезне Републике Југосалавије. И трајало два и по месеца. Земља је разорена. Колико је људи страдало ни данас се не зна тачно, али се не заборављају ни мала Милица, трудна Љиља, ни 16 радника РТС-а, ни војници... Уништени су мостови, фабрике, аеродроми, школе, болнице... И ту је само процена – да је штета преко 30 милијарди долара а можда и преко 100 милијарди.

До исте овакве вечери пре 20 година сирене и бомбе су били незамисливи звуци и слике, а онда су постали свакодневица наредних 78 дана.

Прве бомбе пале су на касарне, аеродроме и полигоне у Прокупљу, Куршумлији, Приштини, Батајници, Новом Саду.

Убрзо су се на списку мета уз војне нашли и цивилни циљеви. Пети април Алексинац никада неће заборавити. Погинуло је 12 људи, повређено више од 50. Срушено око 400 кућа.

Болнице, вртићи, школе, манастири, фабрике, рафинерије... Мете су широм Србије. Готово да није био поштеђен ниједан град. У центру Београда погођене су зграде Генералштаба и МУП-а, на Новом Београду кинеска амбасада...

"Трудили смо да свакога минута будемо од користи Београђанима, да их правилно информишемо, обавестимо. Београд је имао највише жртава у згради Радио-телевизије Србије", наводи Аврам Израел, начелник Центра за обавештавање 1999. године.

Бомбардовање РТС-а је преседан – први пут је погођена једна телевизија. У ноћи 23. априла убијено је шеснаесторо наших колега. "Зашто?" је питање које одговор чека пуне две деценије.

Не зна се ни тачан број настрадалих у возу на линији Београд–Солун који никада није стигао до последње станице. Пројектил га је зауставио на мосту у Грделичкој клисури. Пронађено је девет тела, лесковачка болница је примила 16 повређених.

На мосту у Варварину последњег дана маја страдало је 10 људи, 30 повређено.

За многе симбол страдања ипак је трогодишња Милица Ракић. Погинула је пред спавање, док је седела на ноши.

На дане бомбардовања у Нишу још подсећају и трагови гелера у улицама око тврђавске пијаце где је међу 16 жртава и жена у седмом месецу трудноће.

"Јесте да ми имамо и сина, имамо и унуке, све је то у реду, али како год, њено место је упражњено", каже отац Милоје Илић.

Од почетка бомбардовања до потписивања Кумановског споразума 9. јуна прошло је 11 недеља. У 2.300 ваздушних удара, широм земље изручене су хиљаде тона пројектила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару