10. јун – Савет безбедности донео Резолуцију 1244

Део снага Приштинског корпуса, у складу са Војно-техничким споразумом који је потписан 9. јуна, почео је 10. јуна у 13 сати извлачење са простора Косова и Метохије.

Делови јединица 211. оклопне бригаде и 354. пешадијске бригаде су прве започеле измештање са КиМ. За војском је са Косова и Метохије кренуло и неколико хиљада Срба.

Наређена је и демобилизација дела војних обвезника из ратних јединица Нишког корпуса у периоду од 11. до 20. јуна.

Генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана саопштио је званичну обуставу бомбардовања СРЈ.

Наредбу за прекид бомбардовања издао је тек по почетку повлачења југословенских безбедносних снага да Косова и Метохије. Авиони НАТО-а добили су наређење да у 16 часова напусте ваздушни простор СРЈ.

Савет безбедности УН донео је Резолуцију 1244 о Косову и Метохији којом Уједињене нације преузимају обавезу заштите становништва на КиМ, а СРЈ се гарантује територијални интегритет.

Резолуцијом је, поред осталог, дефинисано повлачење по фазама војних, полицијских и паравојних снага са Косова, на начин који се може верификовати и бити синхронизован са хитним распоређивањем међународног безбедносног присуства, повратак југословенског и српског војног и полицијског особља ради одржавања везе са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, обележавање и чишћење минских поља, одржавање присуства на местима српске културне баштине и на главним граничним прелазима, демилитаризација ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца као и успостављање безбедносног окружења у коме избеглице и расељена лица могу да се врате својим кућама.

Обраћање Слободана Милошевића 

Председник СРЈ Слободан Милошевић обратио се грађанима речима: "Поштовани грађани, агресија је завршена. Мир је надвладао насиље. Драги грађани, срећан вам мир!"

Председник је рекао и да у овом тренутку наше прве мисли треба да буду посвећене херојима који су дали своје животе у одбрани отаџбине, у борби за слободу и достојанство свог народа и додао да је у овом рату учествовао и читав народ – и да нико неће заборавити хероизам бранилаца мостова, грађевина, браниоце фабрика, тргова својих градова, својих послова, своје државе, свога народа.

"Народ је херој – можда тако гласи најкраћи закључак овог рата", рекао је Милошевић.

Говорећи о резултатима дипломатске активности, Војнотехничком споразуму и Резолуцији Савета безбедности УН, председник је истакао да "суверенитет и територијални интегритет наше државе гарантује Група 8 најразвијенијих земаља света и УН. Под окриљем УН биће међународне снаге које се распоређују на Косову са задатком да подједнако брину о безбедности свих грађана, а под окриљем УН одвијаће се и политички процес у коме може бити речи само о аутономији и ни о чему другом изван тога. Ми смо показали да имамо непобедиву војску и, сигуран сам, најбољу војску на свету. Кад кажем војску, мислим на Војску и Полицију и све снаге државне одбране".

Председник Милошевић је обраћање закључио задацима који земљу очекују – збрињавање породица погинулих и рањених, али и радника, сељака, грађана свих професија којима је рат нанео штету, као и обнова порушене земље.

НАТО бомбардовао село код Косовске Митровице 

У међувремену, и поред потписаног Споразума који је означио крај агресије НАТО-а на СРЈ, НАТО авијација је тог дана око 13.40 бомбардовала село Кололеч код Косовске Каменице.

И шиптарски терористи су наставили нападе на припаднике Војске Југославије. Око 9 сати ујутру су извршили напад на положаје наше војске код Малишева. У исто време са територије Албаније испаљен је велики број минобацачких пројектила на рејон објекта Мрчај. У подне су напали положаје код Качаника и у близини Подујева.

Командант Треће армије генерал Небојша Павковић изјавио је да је на Косову и Метохији, у 78 дана дејстава авијације НАТО-а "погинуо је 161 човек и рањено 299. Материјални губици су минимални – уништено је 13 тенкова, од тога седам од дејства авијације, шест оклопних транспортера, осам артиљеријских оруђа, 19 противавионских топова и један радар".

У току дана са КиМ је извучено 75 тона убојних средстава, 150 метара кубних погонског горива, 85 тона хране и седам возила са интендантским материјалним средствима. За извлачење је ангажовано 100 шлепера, 69 ауто-цистерни за гориво и 35 вучних возова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара