9. јун – Потписан споразум у Куманову, последња мета касарна у Урошевцу

После 11 недеља бомбардовања и пет дана преговора, на војном аеродрому у близини Куманова, потписан је споразум о војно-техничкој сарадњи који је означио крај НАТО бомбардовања на СРЈ. Споразум су потписали генерал-пуковник Војске Југославије Светозар Марјановић, полицијски генерал Обрад Стевановић и британски генерал Мајкл Џексон.

Кључне одредбе Војно-техничког споразума су подразумевале прекид дејстава НАТО снага на СРЈ, повлачење ВЈ и полиције Републике Србије са простора Косова и Метохије за 11 дана, успостављање зоне безбедности од административне границе са КиМ унутар територије Србије и Црне Горе пет километара на копну и 25 у ваздуху, обавезу Кфора да разоружа ОВК.

Генерал-пуковник Светозар Марјановић је, после потписивања Кумановског споразума изјавио да је делегација ВЈ водила разговоре са представницима УН и међународних организација, односно снага за међународну безбедност.

"Разговори су били тешки, али смо коначно успели да потпишемо споразум о миру, што значи да је рат престао. Међународне безбедносне снаге ће бити под покровитељством Уједињених нација са преузетим обавезама да обезбеде потпуни мир на простору Косова и Метохије", рекао је генерал Марјановић.

Британски генерал Мајк Џексон изјавио је "да се Споразумом стварају услови за прекид бомбардовања, распоређивање мировних снага на КиМ и поступно повлачење југословенске војске".

Бомбардовање током преговора 

Од почетка јуна и у току трајања преговора у Куманову, НАТО авијација је, само у зони Треће армије, бацила преко 1.300 разорних бомби и 25 контејнера касетних бомби. Бомбардовали су 140 насељених места и више од 70 војних објеката и положаја ВЈ.

У току тог дана авијација НАТО извршила је 366 полетања, од чега 246 борбене авијације, што је за четвртину мање него претходни дан. Углавном су бомбардовани положаји у пограничном подручју са Албанијом.

Неколико минута после поноћи, НАТО авијација је бомбардовала положаје Војске Југославије у рејону села Планеја на Паштрику, касарну "Цар Лазара" у Урошевцу, село Неродимље.

Истовремено са почетком бомбардовања шиптарске терористичке снаге покушале су да пробију одбрану наше војске у рејонима Паштрик, Горожуп у караула "Морина" и "Годен". Нападачи су заустављени и нанети су им велики губици.

Око 6 сати ујутру нови сигнал за ваздушну опасност. Бомбардоване су околина Ораховца и Драгаша и поново засеок Планеја. Шиптарски терористи су напали све положаје војске по целом Косову.

Стратегијски бомбардери дејствовали су око 15.30 пројектилима разорне моћи на подручју Ђаковице и Драгаша.

Око 19.30 бомбардована је касарна "Цар Урош" у Урошевцу. Око 20.40 шиптарски терористи су поново извршили напад ка превој Ћафа Прушит. Јединице ВЈ су одбиле напад без последица.

Око 21.00 сат на село Јуник пало је шест пројектила велике разорне моћи, у исто време започео је напад терориста на положаје полиције у близини Косовске Митровице.

На територију Косова и Метохије последњег дана бомбардовања испаљено је 35 пројектила.
Почеле су припреме за повлачење јединица са КиМ. До тог дана извучено је 18 шлепера резервних делова и исто толико шлепера хране и одеће.

Око поноћи НАТО авијација је гађала село Жарковац у близини Руме. У експлозији у центру села оштећено је 30 кућа. Био је то једини напад тог 9. јуна на подручје Србије ван Косова и Метохије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару