7. јун – Интензивирани напади на СРЈ

По окончању нове рунде преговора у Куманову представник савезног Министарства иностраних послова је изјавио да основу преговора чини десет тачака политичког документа који су прихватили ЕУ, Русија и САД, а чија је суштина да се очува територијални суверенитет и интегритет СРЈ.

Наша делегација је инсистирала да Савет безбедности УН донесе одговарајућу резолуцију којом би се дао мандат међународном присуству на Космету, као и да се не сме дозволити да на Косову и Метохији настане "безбедносни вакуум", због чега се повлачење наших снага мора вршити плански и у координацији са распоређивањем међународних снага УН.

Шеф делегације НАТО-а у Куманову, генерал Мајкл Џексон, изјавио је да са југословенским војним званичницима није постигнут договор о повлачењу Војске Југославије са Косова и Метохије.

Он је новинарима рекао да НАТО "нема алтернативу него да настави и чак интензивира" ваздушне ударе против Југославије. Џексон се новинарима обратио након разговора који су трајали од 5. јуна и прочитао изјаву у којој је навео да је задатак две војне делегације био да се договоре како да "политички договор постане војна реалност на терену".

"Југословенска делегација је изнела предлог који не би гарантовао безбедан повратак свих избеглица нити потпуно повлачење југословенских снага", рекао је Џексон.

Застој преговора у Куманову представници НАТО-а су, на конференцији за новинаре, објаснили тиме да "ВЈ не поштује политичке одлуке и одуговлачи како би уништила масовне гробнице на КиМ".

САД су саопштиле да се бомбардовање Југославије наставља после неуспеха преговора о повлачењу југословенских снага са Косова и Метохије и да ће разговарати са својим савезницима и Г-8 како би донели одлуку о следећим корацима.

НАТО наставља довођење својих снага у Македонију. У тој земљи се убрзано граде објекти за смештај НАТО војника.

Министри иностраних послова Г-8 су започели у Бону састанак посвећен формулисању нацрта резолуције Савета безбедности УН.

Због застоја у преговорима поново су интензивирани напади на СРЈ. Око 16 сати НАТО агресор бомбардовао је фарму оваца "Овчарник" у селу Подгорац код Бољевца. Авијација је фарму сравнила са земљом. Погинула су три радника, десет је повређено.

На мети је било и пољопривредно добро "Добричево" код Јагодине, рафинерија у Панчеву.

Осам пројектила испаљено је на већ порушене радио-телевизијске предајнике на Руднику.

Бомбардована су села у околини Јагодине, Краљева, Зајечара, Сјенице. Као и сваки дан од почетка агресије, ракетиран је и војни објекат "Мирничка река" у близини Куршумлије.

Бомбардован Космет 

Настављена су интензивна дејства и по јединицама Војске Југославије на Косову и Метохији.

Регистровано је преко 300 полетања а ангажовано је и шест стратегијских бомбардера.

У току ноћи НАТО авијација је бомбардовала околину Подујева. Више од 25 пројектила и три касетне бомбе бачене су на положаје војске у рејону села Дрмош и Радујевац и по ватреним положајима у близини Батлавског језера.

Око 7 ујутру настављени су напади из ваздуха на јужну српску покрајину. Бомбардовано је албанско село Рогово у близини Ораховца, положаји војске у околини Ђаковице, Драгаша, Глоговца, Суве Реке, Витине, Новог Брда, Дечана, касарна у Пећи, Фабрика "Бизмут" у Призрену, центар везе „Бутовачки Брег".

У поподневним сатима почињу интензивни напади авијације на Паштрик. И шиптарски терористи интензивирали су своје нападе како из правца Албаније у рејонима Кошара и Паштрика тако и унутар Косова и Метохије. Војска Југославије је дошла до сазнања да терористи планирају нападе на наше јединице на свим правцима у току повлачења са територије Косова и Метохије.

Тог дана бомбардована је и околина Вучитрна, Гњилана, Србице, касарна у Урошевцу.
Седамдесет дана ваздушне агресије на Југославију коштало је НАТО седам милијарди долара, или сто милиона долара дневно, објавио је лондонски Financial times.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару