6. јун - нова рунда преговора о повлачењу снага ВЈ са КиМ

Преговори југословенске делегације и представника НАТО настављени су у бази НАТО-а у Куманову. Југословенску делегацију је предводио заменик начелника Врховне команде Војске Југославије генерал-пуковник Светозар Марјановић, који дан раније није учествовао у првим преговорима у месту Блаце на југословенско-македонској граници. У тринаесточланој делегацији било је десет представника ВЈ. Генерал-пуковник Обрад Стевановић представљао је МУП Србије, а савезно Министарство иностраних послова заступао је помоћник Небојша Вујовић.

Британски генерал Џексон, који предводи делегацију НАТО у преговорима не одустаје од предложеног - да се споразум потпише са НАТО без Савета безбедности УН, да се снаге ВЈ повуку са Косова и Метохије за седам дана и да зона безбедности око административне линије буде 25 километара.

Састанак министара иностраних послова земаља Групе 8, који је требало да буде одржан 6. јуна, на коме је требало да се усагласи текст резолуције УН , одложен је за недељу дана.

НАТО је саопштио да постоје први знаци припрема повлачења Војске Југославије са Косова и Метохије, као и смањивање војних активности на северу и централном делу Покрајине.

Портпарол НАТО, Џејми Шеј, на конфренцији за новинаре у седишту Алијансе у Бриселу, изнео је податке да је један воз са опремом и војним особљем кренуо из Урошевца, на југу КиМ, према северу Покрајине, и прошао кроз Липљан према Косову Пољу.

Немачки министар одбране Рудолф Шарпинг оценио је да ће најмање три године бити потребно да међународне мировне снаге остану на Косову и Метохији.

И поред преговора који би требало да доведу до прекида агресије, НАТО наставља бомбардовање, углавном циљева на Косову и Метохији, скоро истим интензитетом као и претходних дана. Први напад је почео већ 15 минута после поноћи.

Бомбардовани су положаји југословенске војске у близини Урошевца. Око 00:30 започео је жесток напад на села Батлава, Радујевац и Думош. На села је испаљено 27 разорних пројектила. Двадесет минута касније на мети су положаји војске у околини Пећи.

Око 3:30 започео је општи напад шиптарских терориста на врбничком и горожупском правцу помогнут жестоким бомбардовањем НАТО авијације и артиљерије из Албаније. Паштрик напада око 5.000 терориста.

У исто време око 6.000 припадника ОВК напада припаднике 125. моторизоване бригаде на Кошарама. После неколико сати борби шиптарски терористи нису успели ни на једном правцу да пређу граничну линију.

У јутарњим сатима, са 13 пројектила, НАТО авијација дејствује по положајима војске у селима Вранић и Ратковац, недалеко од Ђаковице. Четрнаест навођених ракета бачено је на објекат Резина, 13 на положаје полиције код Суве Реке. Са десет пројектила гађано је Мушутиште. Око 11:30 бомбардовани су Дечани. Напад је поновљен пола сата касније. Четрнаест пројектила пало је у близини бране Радоњићког језера.

Око 14 часова са шест пројектила гађана је Аутобуска станица у Клини. На мети је опет касарна у Урошевцу. Бомбардовани су и положаји војске у околини Призрена. 

Око 17 часова гађани су положаји војске у околини Пећи и у месту Доња Будрига, касарна у Косову Пољу.

Око 19 сати поновљени су напади из ваздуха на положаје у месту Доња Будрига и Ђаковици. Сат касније на мети су положаји недалеко од Гњилана.

У 21:40 почиње нови удар на Паштрику. У исто време НАТО дејствује и на околину Дечана и Пећи. Пола сата касније ракетирана је фабрика "Бизмут" у Призрену. Поново су гађани положаји наших јединица на Паштрику, околини Дечана.

Два пројектила гађала су ТВ репетитор у селу Боровац код Бујановца. Бомбардовано је и село Марковићи код Куршумлије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару