5. јун – састанак о повлачењу југословенских снага са КиМ

Састанак представника Војске Југославије и МУП-а са делегацијама УН и НАТО о детаљима повлачења југословенских снага са Косова и Метохије почео је код места Блаце на југословенско-македонској граници. Састанак је одржан у кафани "Европа", иза затворених врата. Југословенску делегацију предводио је генерал Ковачевић, представник МУП-а био је генерал полиције Обрад Стевановић, а делегацију НАТО предводио је британски генерал Мајкл Џексон.

Један од представника НАТО, мајор Треј Кејт изјавио је да ће југословенској страни бити предочен споразум о повлачењу снага око којег неће бити преговарања, као и да ће Војска Југославије добити 24 сата да започне повлачење са Косова и Метохије, после чега би бомбардовање Југославије било прекинуто.

НАТО је из Скопља саопштио да је циљ сусрета у месту Блаце да генерал Џексон преда војно-технички споразум којим се детаљно прецизирају обавезе Војске Југославије, МУП-а и других југословенских снага на Косову и Метохији и одређују рокови за поштовање услова које је утврдила Група 8.

Према информацијама из војске представници НАТО инсистирали су да се споразум потпише без Резолуције Савета безбедности УН, што је наша страна одбила.

Наши преговарачи нису били задовољни ни осталим предлозима - да копнена зона безбедности буде 25 километара од административне линије а да се повлачење јединица са Косова и Метохије изврши за седам дана.

И поред преговора, НАТО авијација је дејствовала и тог дана, углавном на подручју Косова и Метохије.

У току ноћу почео је напад терориста ОВК, уз јаку артиљеријску подршку из Албаније, на Паштрик. После тешких борби напад је одбијен. Око 17 часова НАТО агресор је поново бомбардовао село Планеја на Паштрику.

У исто време почео је и напад шиптарских терориста. Артиљерија из Албаније дејствовала је по селима Горожуп и Бинај. У нападу је рањено 23 припадника 549. моторизоване бригаде. Пет припадника Војске Југославије погинуло је када је из минобацача погођено санитетско возило које је превозило рањенике. Губици шиптарских терориста били су знатно бројнији.

Терористи ОВК појачали су своја дејства и у унутрашњости Косова и Метохије. Око 23 сата у Тенешдолском теснацу напали су аутобус "Космет превоза". Повређени су возачи и два путника.

НАТО је са пет касетних бомби гађао села у околини Призрена. На стационарно чвориште везе "Бутовачки брег" пало је пет пројектила. Бомбардовано је приштинско насеље Врањевац, магацински комплекс у близини Гњилана, касарна у Урошевцу. Дејствовано је по подручју Качаника, Ђаковице, Суве Реке, Голеша, Дечана.

НАТО агресор је смањеним интензитетом дејствовао по остатку Србије. Други пут за недељу дана на мети је био Вршац. Бомбардован је јужни део града. Погођен је напуштени војни објекат. У нападу на фарму „Агро-Вршац" тешко је рањена једна особа. Причињена је велика материјална штета на околним стамбеним објектима.

Са четири пројектила поново је бомбардовано складиште горива Велика Грабовница код Лесковца. Гађано је и село Осоница у близини Ивањице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару