29. мај - прекид снабдевања струјом у Србији

Због дејства НАТО авијације на електроенергетски систем дошло је до готово потпуног прекида снабдевања електричном енергијом у Србији. Влада Србије је саопштила да су, уз ефикасно ангажовање радника ЕПС-а, предузете све неопходне мере како би се обезбедило уредно снабдевање електричном енергијом.

У бомбардовању магацина у селу Ћамурлија код Ниша погинуле су две особе а три су рањене. Са четири пројектила срушен је мост на реци Јабланици на путу Лесковац - Лебане због чега је прекинут саобраћај на овом путном правцу. Погинуле су две особе, две су тешко рањене.

Око три ујутру бомбардован је ужи центар Ћуприје. Повређено је девет цивила. Велики број кућа је срушен а око сто је оштећено. НАТО је у два наврата дејствовао на село Вратине и краљевачко насеље Јарчуљак. Бомбардован је поново мост на реци Ибар у селу Биљановац. Повређено је седам цивила. 

Бомбардован је репетитор РТС на планини Бесна Кобила, у близини Врања. Гађани су антенски стуб и хладњача у селу Александрово на путу Ниш - Прокупље. У Новом Саду на мети је поново била већ срушена зграда Радио телевизије Војводина као и предајник на Иришком Венцу. Бомбардовани су репетитори на објектима Козарица, Црни врх, на Гори, у близини Врања, на брду Бич код Прибоја и предајник Радио Крагујевца.

У нападу НАТО оштећен је путни и железнички мост на Нишави у близини Беле Паланке због чега је саобраћај на путу Ниш-Пирот у прекиду. Ракетирано је и подручје Сурдулице.

Интензивни напади НАТО авијације на југу Србије почињу око сеам ујутру. У овом налету бомбардобани су Лебане, Приштина, Призрен, Вучитрн, Липљан. Гађани су положаји Војске Југославије код Дренице, Драгаша, Глоговца, Витине...

За само два сата са 78 пројектила бомбардовано је 25 циљева. Око 10 сати поновљен је напад на исте циљеве. Бомбардовање је, готово непрекидно, трајало до поноћи.

У поподневним сатима почео је напад из Албаније на караулу "Морина". НАТО је у околини карауле за око пола сата лансирао тридесетак пројектила. Војска Југославије разбила је терористичку групу која је претрпела велике губитке.

И поред изјаве председника Милошевића, после сусрета са изаслаником руског председника Черномирдином, да СРЈ прихвата принципе Групе 8 за решавање "косовске кризе" Пентагон је саопштио да званични Београд до сада није дао ни један конкретан знак који би то потврдио. И НАТО је саопштио да је са великом опрезношћу примио вест да СРЈ прихвата принципе Г8. 

Амерички секретар за одбрану Вилијам Коен наредио је укључивање додатних 68 авиона у акцију НАТО против СРЈ.

Пентагон је најавио проширење дејстава НАТО на СРЈ у наредних неколико недеља уз ангажовање авиона Ф-15 и Ф-16 са аеродрома у Турској. 

Петочлано судско веће Војног суда осудило је због шпијунаже на казну затвора двојицу Аустријанаца, радника хуманитарне организације "Кер".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару