22. мај – бомбардована термоелектрана "Колубара"

На мети НАТО агресора шездесетог дана бомбардовања нашла су се електроенергетска постројења.

Бомбардована је термоелектрана "Колубара" у Великим Црљенима. У нападу је повређено 11 људи. Гађана су иста места на која је у претходна три напада дејствовано графитним бомбама. Погођена су и разводна постројења трафо-станица у близини.

Око 2.30 са четири графитне бомбе погођена су постројења "Електроистока" у Брзом Броду. Карбонским влакнима покривено је око 15 хектара због чега је дошло до ланчаних кратких спојева који су проузроковали распад мреже. Ниш, Лесковац, Врање и Прокупље остали су без струје.

Гађани су објекти ЕПС-а у Пожаревцу. Поново је бомбардован Рударско-топионичарски басен Бор. На мети је била трафо-станица.

Око седам ујутру огласила се сирена за ваздушну опасност за територију Косова и Метохије. У тросатном нападу бомбардована је касарна 243. моторизоване бригаде у Урошевцу.

Десет минута касније на мети су се нашли објекти ПВО на Голешу код Приштине. Уништен је репетитор код Подујева. На мети су били положаји Војске Југославије код Призрена, Урошевца, Ђаковице, Штимља, Подујева, Истока.

Са 18 пројектила гађано је насеље Баир, јужно од Косовске Митровице у коме живи албанско становништво.

У нападу на Шабац погођене су зграде Скупштине општине, Управе прихода, Републичке финансијске инспекције. Гађана је и планина Цер.

На Лесковац и околину изручено је више од 15 разорних пројектила. Бомбардован је спортски аеродром на периферији града. У нападу су оштећене приватне куће у околини аеродрома. На атар села Велика Грабовица, у коме се налазило складиште горива, испаљено је десет пројектила. У поновљеном нападу још шест.

Са три пројектила гађано је насеље Макиш на периферији Београда. НАТО авијација дејствовала је и по Липовачкој шуми. Бомбардовани су хидрометеоролошка станица и предајник Радио Суботице на Палићу, као и телевизијски торањ на Иришком венцу.

У току дана само на подручју југа Србије извршена су 63 напада на 43 насеља. Бачено је 243 авио-пројектила, десетак касетних и графитних бомби.

Према подацима Пентагона, за 60 дана агресије на СРЈ НАТО авијација је дејствовала са више од 14.000 вођених и невођених бомби.

После разговора са генералним секретаром УН Кофијем Ананом, фински председник Марти Ахтисари је рекао да разматра одлазак у Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару