19. мај – бомбардовани цивилни и привредни објекти на Космету

Педесет седмог дана агресије НАТО је интензивирао дејства по цивилним и привредним објектима на Косову и Метохији.

У бомбардовању погона "Биначке Мораве", "Младости", и "Космет превоза" у Гњилану погинуло је шест цивила а преко 60 грађана албанске националности је рањено. 

Са три пројектила погођен је Казнено-поправни дом "Дубрава" у близини Истока. Два затвореника су погинула, а чувар и још два затвореника је рањено. Погођена је управна зграда затвора и два павиљона.

Бомбардована је периферија Пећи. Један пројектил испаљен је на напуштени хотел "Парк" у центру града. Четири особе су тешко повређене.

На подручју Призрена гађани су искључиво цивилни циљеви. Са седам пројектила дејствовано је по селу Заградска Хоча које је насељено искључиво албанским живљем. Пет пројектила пало је у непосредној близини сточне пијаце на периферији града. Причињена је велика материјална штета а до темеља је порушено неколико десетина кућа.

Бомбардована су насеља Белаћевац и Помазатин у општини Косово Поље у којима су искључиво живели припадници албанске националне маљине.

У бомбардовању Рашке повређене су три особе. На јужни део града, између насеља Никољача и Супањ, пало је 25 пројектила. У истом нападу бомбардовано је и подручје планине Копаоник.

Са 16 пројектила гађан је југоисточни део Бујановца. У селу Боровац рањена је једна особа. Причињена је велика штета на стамбеним објектима.

Дипломатски напори да се реши "косовска криза" 

Састанцима у Хелсинкију, Бону и Београду настављени су покушаји Европе, Русије и САД да се дипломатским путем реши "косовска криза".

Председник СРЈ примио је специјалног изасланика руског председника, Виктора Черномирдина.

Черномирдин је Милошевићу изложио ток својих досадашњих разговора у Финској и указао на значај опредељења изражених у ставовима Групе 8. Заједнички је оцењено да решење може да буде само политичко и у оквиру УН, уз активно и непосредно учешће Југославије.

Председник Финске Марти Ахтисари изјавио је да су разговори представника Русије и САД о изградњи заједничког приступа у решавању "косовске кризе" завршени у позитивном тону.

Немачки канцелар Герхард Шредер рекао је да се слаже са дипломатско-војним напорима да се реши криза у СРЈ и да се оштро противи слању копнених трупа на Југославију. Шредер је додао да полаже велике наде у политичко решење и да НАТО не би требало да сада мења своју стратегију и улази у непланиране подухвате.

Шеф француске дипломатије Ибер Ведрин саопштио је новинарима да је тренутна политика НАТО-а да се настави са ваздушним нападима на СРЈ, комбинованим са дипломатијом.

Генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана рекао је да је Алијанса отворена према идеји прекида ватре, али да југословенски председник мора да да јасан знак да ће снаге безбедности у потпуности бити повучене са КиМ. На опаску новинара да НАТО за два месеца није успео да зада одлучујући ударац југословенској армији, Солана је рекао да је реч о "високопрофесионалној војскци припремљеној за акције у мањим јединицама".

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је хитна средства од 14,6 милијарди долара, највећим делом намењених за наставак агресије на СРЈ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару