13. мај – графитним бомбама на термоелектрану "Колубара"

Нa мети НАТО авијације поново је био Ниш. Са две касетне бомбе погођен је аеродром, две касетне бомбе бачене су на надвожњак код Трупалских шума на ауто-путу Ниш - Београд и на Батушиначки надвожњак. Зграда РТВ-а потпуно је уништена.

ТВ репетитор на Јастрепцу погођен је са четири пројектила. Око 22 и 30 агресор је дејствовао графитним бомбама па је град остао без струје. Велика оштећења претрпеле су и телефонске централе. У нападима на Ниш тог дана рањена је једна особа.

НАТО је графитне бомбе те вечери бацио и на Термоелектрану "Колубара" код Великих Црљана. Без струје су остали Велики Црљани, Шабац, Нови Сад, делови Београда....

Зграда Радио-телевизије Војводине гађана је са десетак пројектила и потпуно је уништена. Оштећен је велики број стамбених објеката. НАТО је дејствовао и по Фрушкој Гори.

Једним пројектилом погођен је стари мост на каналу у непостредној близини градског језгра Врбаса. Од снажне детонације срушени су спољни зидови оближњих стамбених зграда. На многим објектима у центру града попуцали су прозори и оштећени кровови и фасаде. Погођени мост повезивао је Врбас са Новим Садом и северним делом Војводине.

НАТО авијација је у сред дана поново дејствовала по шитем подручју прешевске висоравни. Више детонација регистровано јеу селу Дубиње и на планини Јадовник. Знатна оштећења претрпео је Пољопривредно - шумски комбинат "Пештер" у Дубињу. Оштећен је и велики број приватних кућа.

Са више пројектила гађан је северозападни део Бујановца. Бомбардована је циглана бујановачког предузећа "Интеграл".

НАТО агресор је касетним бомбама гађао подручје између Урошевца и Приштине. Неколико бомби пало је у близини Старог Трга и репетитора Кутловац. Са пет пројектила гађана је околина железничке станице у Призрену. Бомбардовани су и Штимље, Дечани, Липљан, Ђаковица.

Шеф америчког генералштаба, Хенри Шелтон, изјавио је на конференцији у Вашингтону да би Војска Југославије могла још поприлично дуго да одолева нападима НАТО и да је сукоб у Југославији можда још далеко од краја.

На истој конференцији, амерички министар одбране, Вилијам Коен, упозорио је да ће НАТО, уколико председник СРЈ Милошевић "не попусти" наставити да напада југословенске снаге на КиМ све док терористи ОВК не преузму иницијативу.

Председник НР Кине, Ђијанг Цемин изјавио је да рат у СРЈ мора да се оконча и да је, у условима бомбардовања Југославије, немогуће у УН расправљати о политичком решењу кризе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару