11. мај – НАТО касетним бомбама засуо Кошаре, погинуло 16 војника

На Кошарама се од 9. априла водила копнена битка између југословенске војске и шиптарских терориста који су имали помоћ Војске Албаније и НАТО авијације. У ноћи 11. маја авиони Алијансе касетним бомбама су засули положаје Војске Југославије на Кошарама. У нападу агресора погинуло је 16 војника, рањено је 40.

НАТО агресор је на Старо Градско, насеље у близини Липљана, те ноћи бацио пет контејнера касетних бомби. У нападу је погинуло петоро људи. Најмлађа жртва била је четворогодишња Драгана Димић. Рањен је Драганин старији брат Бојан Димић и још две особе.

Гордана Николић, стара 17 година и осамнаестогодишњи Милан Игњатовић, погинули су а троје људи је повређено у нападу на Владичин Хан. Погођени су мост на Морави у самом центру града и Робна кућа.

Складишта "Југопетрола" и "Енергогаса" у Нишу бомбардована су у време посете делегације Народне скупштине Србије. Погинуо је припадник МУП-а, петоро људи је повређено. Једна особа је погинула у селу Орљане код Дољевца. У нападу на село Јарчујак код Краљева рањено је пет лица и оштећено више од 30 стамбених објеката.

Десети пут од почетка агресије НАТО авијација дејствовала је по Чачку и околини. Гађан је врх планине Овчар, Технички ремонтни завод и фабрика "Цер". Погођене су и две цистерне складишта "Нафтагас", Модна конфекција "1. октобар" и Дом здравља у оближњем селу Мрчајевци. Повређено је пет лица.

НАТО агресор је дејствовао и на ширем подручју Пријепоља. Срушен је мост на реци Лим у Кокином Броду. Осам особа је повређено.

Са више пројектила погођен је надвожњак на ауто-путу Београд-Ниш код Велике Плане. Од детонација су попуцала стакла на оближњим кућама у Великој Плани и суседном Великом Орашју. Железнички саобраћај је обустављен.

Три ракете погодиле су мост у Житорађи. У Клини је на мети НАТО авијације био мост на путу према Пећи и аутобуска станица. Један пројектил погодио је надвожњак на путу Суботица-Сегедин. Оштећена је пруга три километра јужно од граничног прелаза Хоргош.

НР Кина је одбацила објашњење НАТО-а поводом ракетирања амбасаде те земље у Београду и искључила могућност да је зграда амбасаде "гађана грешком".

Специјални изасланик руског председника Виктор Черномирдин, након разговора са кинеским званичницима, изјавио је у Пекингу да Кина од НАТО-а тражи да обустави агресију на СРЈ пре него што размотри да ли да подржи план Г-8. Додао је да политика употребе силе НАТО на СРЈ само отежава преговарачки процес.

Портпарол Стејт департмента Џејмс Рубин изјавио је у Вашингтону да су захтеви НАТО за решавање "косовске кризе" остали неизмењени и да ће се, уколико не буду испуњени, бомбардовање СРЈ наставити. Одбацио је као "недовољно" саопштење Врховне команде ВЈ о повлачењу дела снага са КиМ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару