10. мај – на мети цивилни објекти, неке улице избрисане са мапе

Четири особе су погинуле а 11 је повређено када је, непун километар од центра Чачка, бомбардована индустријска зона. Око 15 сати извршен је напад на предузећа "Цер" и "Ремонт", околину Кулиновачког поља и потес Кључ.

НАТО агресор је тог дана са мапе избрисао две улице у селу Медошевац, код Ниша. Порушено је 20 кућа, више од 100 онеспособљено је за становање.

У десетом нападу на Ваљево од почетка агресије бомбардована је зграда општинског МУП-а. Једно крило зграде је потпуно срушено. Један пројектил пао је у насеље Колубара 2. Причињена је велика материјана штета.

Бомбардована је управна зграда фабрике "Прва искра" у Баричу. Са неколико пројектила гађана је железничка станица у Панчеву, "Нафтагас промет" у Сомбору. Осам пројектила пало је на три села у околини Краљева. Бомбардовани су Сјеница, Рашка, Ужице, Бајина Башта, Суботица.

Око 13 часова НАТО авијација је гађала брану Газиводе на путу Косовска Митровица - Рожаје. Са седам пројектила гађани су цивилни објекти у месту Косово Поље у коме су углавном живели Срби. На мети је било и подручје Метохије на коју је тог дана испаљено више од 20 разорних пројектила. Гађани су Србица, Дечани, село Горње Преказе, насеље Белаћевац, место Лебане, села Трудна и Бориљево, насеље Грмија и планина Чичевица.

Председник СРЈ, Слободан Милошевић, позвао је Уједињене нације да преузму улогу која тој организацији припада и обезбеди поштовање Повеље УН како би било омогућено постизање мирног и праведног решења. У разговору са јапанским дипломатом Јасушијем Акашијем, Милошевић је рекао да је СРЈ од самог почетка НАТО агресије захтевала од УН да предузме кораке за њено заустављање и повратак на политички колосек.

Врховна команда Војске Југославије саопштила је да је наредила да се започне враћање дела јединица војске и полиције са Косова и Метохије , а да је одлука почела да се спроводи 9. маја у 22 сата. Констатовано је да ће, када се постигне споразум са УН о упућивању мисије УН на КиМ и тиме престане опасност угрожавања теритаријалног интегритета СРЈ, војне и полицијске снаге бити сведене на мирнодопски ниво.

Команда Војске Југославије послала је два тенка Т-55 да помогну офанзиву на Раша Кошарес. Тенкови су успели да пређу преко терена који је непроходан за борбена возила и да се попну на надморску висину од око 2.000 метара.

Југословенски представници оценили су пред Међународним судом правде у Хагу да је бомбардовање СРЈ незаконито и да се ничим не може оправдати.

Председници Кине и Русије, Ђианг Цемин и Борис Јељцин, затражили су прекид бомбардовања СРЈ као предуслов за постизање политичког решења „косовске кризе".

НР Кина је суспендовала војну сарадњу са САД због бомбардовања амбасаде у Београду, саопштено је у Пекингу.

Вођа терористичке ОВК, Хашим Тачи, изјавио је у интервјуу за Би-БИ-Си на албанском језику да ОВК није одбацила мировну иницијативу Г-8, али да после свега што се десило Косово будућност не може да гради у Југославији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару