9. мај – бомбардовани Крагујевац, Ђаковица, Урошевац

НАТО агресор је 47. дана бомбардовања СРЈ дејствовао углавном по циљевима у централној Србији и на Косову и Метохији. Први пут од почетка агресије Београд је провео ноћ без узбуне за ваздушну опасност.

Око поноћи, у два напада НАТО авијација је гађала насеље Аеродром у Крагујевцу. Погођена је пошта али пројектил није експлодирао. Војска је саопштила да је дан раније, у бомбардовању већ порушене касарне "Радомир Путник" у Крагујевцу рањено 20 особа и да је причињена велика материјална штета.

Три сата трајао је напад НАТО снага на Ђаковицу. На градско подручје и околину бачено је 20 разорних крстарећих пројектила. Оштећен је велики број цивилних стамбених објеката.

НАТО авијација дејствовала је по већ порушеној касарни у Урошевцу. Велика оштећења претрпели су околни стамбени објекти. Бомбама је засуто село Танкосић недалеко од Урошевца.

Бомбардован је и југозападни део Приштине. На мети је поново био аеродром Слатина. Поново је гађан и ТВ предајник РТС-а на Голешу. То јутро НАТО агресор је бомбардовао и Дечане, Гњилане, Пећ, Обилић, Штимље.

Амбасада НР Кине у Београду била је прецизно утврђен циљ, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије. По местима где је зграда погођена оцењено је да су нападачи „тачно знали распоред просторија у амбасади".

Специјални изасланик руског председника, Виктор Черномирдин, допутовао је у Бон на састанак са немачким канцеларом Герхардом Шредером о могућностима реализације договора Групе 8 о принципима за политичко решење кризе у СРЈ.

Черномирдин се у Бону састао и са Ибрахимом Руговом. После разговора са председником Демократског савеза Косова, Черномирдин је изјавио да се Ругова изјаснио за аутономију покрајине у оквиру СРЈ, разоружање терористичке ОВК као и да је подржао идеју о међународним снагама на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару