1. мај – ракетиран аутобус "Ниш експреса"

НАТО агресор је око 13.00 ракетирао аутобус "Ниш експреса" на мосту код Лужана, на путу Приштина - Подујево. Ракета је преполовила аутобус. Део, потпуно угљенисан, остао је на мосту, други је пао у реку.

Не зна се колико је путника било у аутобусу у тренутку гранатирања. Претпоставља се да је погинуло између 46 и 60 путника. Према извештају РТС-а само четворо људи је преживело напад.

У другом нападу који је уследио 50 минута касније авиони НАТО још једном су гађали мост. Овога пута уништено је возило хитне помоћи која је дошла на место несреће. Повређени су чланови медицинске екипе.

Бомбардован је Призрен. У селу Јабланица погинуло је двоје, а у насељу Кула седам људи. Тридесетак мештана је рањено.

Приликом гранатирања старог моста у Трстенику погинула је једна особа.

Срушен је мост на путу Пријепоље - Прибој код Доње Бистрице. Велика оштећења претрпела је и Хидроелектрана. Ракетирано је складиште "Југопетрола" у селу Богутовац код Краљева.

У Чачку је на удару НАТО авијације био Ремонтни завод. Причињена је велика материјална штета. Оштећено је и неколико десетина стамбених објеката у околини Завода.

Ослобођена су тројица америчких војника заробљених на југословенској територији, близу границе са Македонијом. У Београд је, по пилоте, допутовао амерички свештеник и хуманитарац, Џеси Џексон.

Председник Милошевић је Џексону предао писмо за председника САД, Била Клинтона, са позивом да се састану и окончају кризу.

САД су поздравиле ослобађање пилота и саопштиле да ће бомбардовање бити настављено. Клинтон је одбио понуду Милошевића да се састану.

СРЈ је затражила од Савета безбедности УН да укине одлуку о забрани испорука нафте. САД су прошириле санкције СРЈ уводећи готово потпуни трговински ембарго и замрзнувши југословенска средстава.

НАТО је одбацио предлоге Београда за излазак из "косовске кризе" формулисане приликом сусрета са Черномирдином, а разговоре је оценио као "трећи неуспех руске дипломатије у Београду".

Око хиљаду Срба из Холандије протестовало је у Хагу због бомбардовања СРЈ. Првомајске прославе у Чешкој претвориле су се у протест због бомбардовања Југославије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару