30. април – највећи напад на Београд, разорен Мурино

НАТО агресор је бомбардовао циљеве у најужем центру српске престонице. Ступио је на снагу нафтни ембарго ЕУ против СРЈ. Црногорска варошица Мурино погођена са 10 пројектила.

У до тад најинтензивнијем нападу на Београд бомбардована је зграда Савезног МУП-а у улици Кнеза Милоша а на мети су се нашле и зграде Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије. Оштећена је и зграда Владе Србије.

Пројектили су погодили и густо насељени део Врачара. Срушене су приватне куће у улици Максима Горког.

Те ноћи је у Београду погинуло троје људи а 40 је рањено.

Бомбардована је варошица Мурино код Плава. Са десет пројектила гађан је мост на Лиму у центру места. Погинуло је шест цивила, међу њима је било троје деце.

Са шест пројектила поново је гађана већ порушена фабрика "Крушик" у Ваљеву. Велика оштећења претрпела је градска болница у близини фабрике. Погођен је репетитор на планини Маљен. Бомбардоване су и Дивчибаре.

На Приштину је испаљено пет пројектила. Бомбардован је поново аеродром Слатина.

Земљотрес јачине 5,5 јединица Рихтерове скале погодио је око 5.30 часова Србију. Епицентар је био око 70 километара од Београда, у близини Ваљева.

Специјални изасланик руског председника, Вуктор Черномирдин, изјавио је дан након разговора са југословенским председником Слободаном Милошевићем, да постоји „"олидан помак" ка мирном решењу косовске кризе.

Ступио је на снагу нафтни ембарго ЕУ против СРЈ. Русија је саопштила да неће поштовати ембарго јер је у супротности са међународним правом. Амерички секретар Вилијам Коен упозорио је Русију на политичке и економске последице.

Црна Гора је затражила да буде поштеђена нафтног ембарга и изразила спремност да дозволи међународну контролу свог увоза.

Савезна Влада је саопштила да само Савет безбедности УН има легитимитет да одлучује о међународном присуству на КиМ и да СРЈ може да прихвати само ненаоружане мировне снаге. НАТО је тај предлог оценио као неприхватљив.

Челници НАТО су у Бриселу разговарали са представницима косовских Албанаца који су изјавили да је једино решење кризе долазак трупа Алијансе на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару