23. април – напад на РТС, 16 погинулих

У два сата и шест минута пројектили НАТО авијације погодили су зграду Рaдио-телевизије Србије у самом центру Београда. Погинуло је 16 радника РТС-а.

Пројектил је погодио само срце телевизије у коме је била смештена емисиона техника. Неколико спратова зграде је потпуно урушено. Уништен је и део главног предајника који се налазио испред зграде. Оштећења су претрпеле и околне зграде.

Погинуло је 16 радника РТС-а – Јелица Мунитлак, шминкер; Ксенија Банковић, видео миксер; Дарко Стоименовски, техничар у размени; Небојша Стојановић и Бранислав Јовановић, техничри у мастеру; Александар Делетић, камерман; Славиша Стевановић и Иван Стукало, техничари; Синиша Медић, дизајнер програма; Томислав Митровић, режисер програма; Милан Јанковић, прецизни механичар; Слободан Јонтић, монтер; Драгорад Драгојевић, Дејан Марковић и Милан Јоксимовић, радници обезбеђења; Драган Тасић, електричар. Повређено је 16 радника.

Бомбардоване су и трафо-станице у београдским насељима Ресник и Земун Поље због чега је велики део града остао без струје. Други пут је гађан железнички мост на Сави.

Око пет сати поподне НАТО агресор је испалио 15 пројектила на Приштину. На мети су поново били цивилни аеродром Слатина, насеља Грмија и Белаћевац. На село Јуник испаљено је седам пројектила. Напади су поновљени око 22 сата када су гађани Голеш и Газиместан.

Ракетирано је и подручје Новог Сада. Са 20 пројектила гађан је индустријски део Ниша и рејон Нишке Бање. На Црном Врху, код Јагодине, поново је гађан репетитор. Срушен је мост на реци Расини код Крушевца.

У Вашингтону је почео самит НАТО-а на коме је обележено пола века постојања тог војног савеза. На почетку самита, шефови држава и влада чланица НАТО усвојили су изјаву у којој су поставили услове које СРЈ треба да испуни како би били "суспендовани ваздушни удари".

Захтевани су потпуна демилитаризација јужне српске покрајине, размештај међународних војних снага и успостављање аутономије под међународном административном заштитом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару