14. април – оштећена пруга Београд–Бар, гађан "Крушик"

НАТО авијација је у неколико наврата бомбардовала избеглице у близини метохијских села Меја и Бистражин на путу Ђаковица - Призрен.

Први напад је изведен око 13.30 на село Меја, где су у два налета бомбардовали колону шиптарских избеглица на тракторима и запрежним возилима, који су се враћали својим кућама.

Други напад уследио је сат времена касније. Не зна се тачан број погинулих и рањених. 

Претпоставља се да је око 80 људи изгубило живот, међу њима је било деце и тек рођених беба.

НАТО је покушао да кривицу пребаци на Војску Југославије. Међутим, дан касније је потврдио да је један авион грешком бацио бомбу на цивилно возило у конвоју.

Портпарол НАТО-а је на конференцији за новинаре изјавио да "никада у историји нису предузимане такве мере предострожности за заштиту цивила као до сада. Пилот је пуцао у добром уверењу јер је уместо трактора видео војна возила".

Био је то један од најтежих напада са цивилним жртвама током НАТО агресије на СРЈ.

Усред дана, око 15 часова, гађано је село Павловац код Врања. Погинуле су две особе.

Први пут од почетка агресије, НАТО је са четири пројектила гађао погоне фабрике "Крушик" у Ваљеву. Повређено је пет радника. Од силине детонација оштећени су боница и пољопривредна школа. Причињена је велика материјална штета.

На Бистрицу, друмску и железничку раскрсницу између Нове Вароши и Прибоја, испаљена су четири пројектила. Оштећен је железнички мост на прузи Београд–Бар, прекинуте су телефонске везе а оштећења су претрпели и објекти Хидроцентрале "Бистрица".

Председник СРЈ, Слободан Милошевић, састао се у Београду са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Оценили су да на Косову и Метохији могу да буду размештени једино цивилни посматрачи из УН и то само из оних држава које нису повезане са агресијом на СРЈ.

Председник Русије, Борис Јељцин, именовао је Виктора Черномирдина за специјалног изасланика у преговорима о "косовској кризи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару