Дани ватерпола у Београду

Традиционална манифестација Дани ватерпола биће ове године одржана по седми пут 18. и 19. априла у Београду под слоганом "Негујмо праве вредности", најавили су организатори.

Покровитељ акције у којој су обједињени спорт, култура и брига о деци је супруга председника Србије Татјана Тадић, а организатори Ватерполо Савез Србије, Народно позориште у Београду и хуманитарна организација "Наша Србија".

Целокупан приход биће намењен помоћи народу Јапана, чији је североисточни део 11. априла погођен жестоким земљотресом и цунамијем.

Председник Скупштине ВС Урош Маровић истакао је да се у нашем друштву "свакодневно осећа потреба за неговањем правих вредности" и додао да је задовољан што најбољи у том трофејном спорту учествују у акцији.

"Још од доба Старих Грка спорт и култура били су покретачи развоја друштва", подсетио је Маровић, који је напоменуо да је сврха оваквих манифестација "пружање помоћи људима".

Први човек Скупштине ВС сматра да је "помоћ најпотребнија људима у невољи" и да су ових дана у центру пажње невоље са којима се суочава народ Јапана.

"Сигуран сам да сваки поштен човек у Србији у овим тренуцима осећа тугу, жаљење и солидарност према Јапанцима", поручио је Маровић на конференцији за новинаре у Народном позоришту.

Он је оценио да ће Дани ватерпола дати "скроман допринос" много широј акцији прикупљања помоћи људима који још трпе последице разорног земљотреса и цунамија.

Спортски директор ВС Дарко Удовичић најавио је утакмицу Србија - Шпанија у последњем, шестом колу прве групе европске зоне Светске лиге као централни догађај Дана ватерпола.

Меч са "црвеном фуријом" игра се 19. априла на базену "Ташмајдан", а изабраницима селектора Дејана Удовичића потребан је бод за пласман на завршни турнир у Фиренци.

"Наше амбиције у Светској лиги су увек максималне и свима добро познате. Бранимо трофеј, освојен прошле сезоне у Нишу, и желимо да га сачувамо. Надамо се да ће нас повреде и болести заобићи и да ћемо се Шпанцима супротставити најјачим снагама", истакао је спортски директор Савеза.

Директор Народног позоришта Божидар Ђуровић напоменуо је да је та институција опстала 142 године "у бурном балканском окружењу" поштујући праве вредности.

"Можда се то некада није звало онако како га ми данас именујемо. Сигуран сам, међутим, да без правих вредности нема боље будућности", поручио је Ђуровић.

Челни човек националног театра тврди да је "природно да се вредности и лепота најмање срећу у људима".

"Задатак културе је да просветли људе и истакне вредности једног друштва. Посебна чар је када се нешто ради за добробит деце", рекао је Ђуровић.

Он је навео да је Јапан велики пријатељ установе којом руководи и додао да је Народно позориште "дужник јапанског народа".

"Није у питању само новац који су улагали у наш развој, него и свестрана пријатељска брига", пренео је он.

Ансабл Народног позоришта извешће у оквиру манифестације Дани ватерпола позоришну представу "Покондирена тиква". Класична комедија Јована Стерије Поповића на програму је 18. априла.

Директор организације "Наша Србија" Сања Пајевић-Бундало прецизирала је да се новац за хуманитарне пројекте уплаћује на рачун ВС-а на основу донаторских уговора.

Она је подсетила да "Наша Србија" годинама организује "Школу пријатељства" за децу на Тари и додала да је ове године деци Јапана упућен позив на дружење преко амбасаде те земље у Београду.

"Надамо се да ће јапански малишани бити гости наше земље на лето и да ће осетити да нису сами у овим тешким тренуцима", закључила је Пајевић-Бундало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару