Удовичић: Рим темељ за будућност

Ватерполо турнир на шампионату света у воденим спортовима, који се од 17. јула до 2. августа одржава у Риму, почиње сусретима првог кола прелиминарне фазе. РТС је обезбедио директне преносе свих утакмица наше селекције на Другом програму. Данас против Шпаније у 18.20.

Упркос непланираној смени генерација, репрезентација Србије се налази у најужој групи кандидата за освајање одличја. Поред српских ватерполиста претенденти на одличја су још Црна Гора, Хрватска, Мађарска, С А Д, Аустралија и Шпанија.

Екипа, коју са клупе предводи Дејан Удовичић, једна је од најмлађих на првенству. Предводе је Вања Удовичић, Филип Филиповић и Андрија Прлаиновић. Остали су у претходном периоду углавном били или резервисти или повремени чланови државног тима.

Одласком читаве прве поставе једне од најуспешнијих генерација у историји нашег ватерпола, отворио се простор за нови тим, који ће већ у италијанској престоници имати прилику да покаже шта зна и уме.

Селектор Удовичић уочи одласка у Рим оценио је да његове пулене не треба отерећивати резултатима из прошлости и додао да је ова година "само прва етапа у новом олимпијском циклусу".

"Првенство у Риму морамо да искористимо као темељ за успешне резултате у наредним годинама. Сигурно је да има селекција које су у овом тренутку по квалитету и искуству испред нас, али и ми имамо високе такмичарске циљеве", истакао је Удовичић.

Да ова генерација има потенцијал да настави серију одличних резултата наше ватерполо репрезентације показали су досадашњи резултати на такмичењима која су, истини за вољу, према квалитету састава конкурентата и значају, ипак, слабија од планетарног првенства. "Плави" су били први на Медитеранским играма у Пескари, док је на завршном турниру Светске лиге у Подгорици освојено треће место.

Србија ће на шампионату стартовати у Ц групи у којој су још Шпанија, Аустралија и Казахстан.

Највеће шансе уочи шампионата дају се Црној Гори. Мања чланица некадашње заједничке државе са Србијом је већ прошле године, у дебитантској сезони, освојила златну медаљу на Европском шампионату у Малаги док је на Олимпијским играма у Пекингу, упркос бројним пеховима са повредама заузела 4. место.

Тим који предводи некадашњи селектор Србије и Црне Горе Петар Поробић чине играчи, поникли махом у Јадрану и Приморцу, и налазе се у зениту играчке каријере.

На голу је Милош Сћепановић, капитен је један од најбољих дефанзиваца на свету Предраг Јокић, а у нападу су итекако убојити Владимир Гојковић, Никола Јановић и центар Борис Злоковић.

Титулу првака света, освојену пре две године у Мелбурну, брани Хрватска. "Саховничари" су у Мелбруну 2007. године, након дугог поста, успели да узму одличје, иако су до полуфинала играли сасвим просечно. У борби за финале просто су "одували" српски државни тим.

Осим "југословенског трија" фаворит за медаљу, као и увек, је Мађарска. Тим Денеша Кемењија последњих десет година опстајао је у врху светског ватерпола са минималним изменама у саставу, а наши северни суседи посебно су поносни на три узастопна олимписјка злата.

На осталим великим такмичењима Золтан Сечи, Ђерђељи Киш, Тамаш Кашас, Мартон Сивош и другови нису толико успешни, пошто титулу светског првака чекају шест, а еврпопског шампиона чак десет година. Притом, последњих година њихов међусобни скор са Србима и Црногорцима изразито је неповољан, а ове године Удовичхева екипа већ их је два пута добила усред Будимпеште.

Стари контенет ће, као и до сада, доминирати на планетарној смотри, а у прилог томе иде и прогноза према којој, осим поменуитих фаворита, највише шанси да се докопа медаље има Шпанија. "Црвена фурија" најмање по квалитету заостаје за водећим квартетом, мада су резултати овог тима Шпаније далеко слабији од оних из времена генерације коју је предводио Емануел Естијарте.

Од репрезентација са других континената нешто више очекује се од искусних Американаца и Аустралијанаца, који су са комбинованим тимом на Универзијади у Београду узели златну медаљу.

Србија на старту против Шпаније

Ватерполо репрезентаицја Србије састаће се у првом колу Ц групе на шампионату света у Риму са селекцијом Шпаније, а тај меч на програму је од 18,20 часова.

Утакмица са Шпанцима најзначајнија је у првој фази такмичења, с обзиром да ће првопласирани тим у групи обезбедити директан пласман у четвртфинале, док ће други и трећи разигравати за пласман међу осам најбољих репрезентација на свету.

Након дана одмора, изабраници Дејана Удовичића ће у среду, 22. јула, од 13,30 часова играти са Казахстаном, док ће у последњем колу одмерити снаге са Аустралијанцима. Тај сусрет је на програму 24. јула од 10,50 часова.

Директан пренос свих утакмица наше селекције на Другом програму РТС-а.

Други и трећи тим из Ц групе у борби за четвртфинале играће са екипама из Д групе, у којој су Италија, САД, Румунија и Канада.

У А групи су Мађарска, Немачка, Канада и Јужна Африка, док ће у Б групи бити Хрватска, Црна Гора, Бразил и Кина.

Победници група одмараће до 28. јула, за када су заказани четвртфинални двобоји. Полуфинале је на програму 30. јула, а два дана касније одлучиваће се о расподели одличја.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару