Најбогатији са два тима

Најбогатији ватерполо клуб на свету, италијански Про Реко, одлучио је да сезону на измаку одигра са две екипе - најјачом која игра у Евролиги и резервном чији је основни задатак надметање у домаћем шампионату.

Ривал београдског Партизана у полуфиналу завршног турнира, који ће бити одржан у Напуљу, могао је себи да приушти луксуз да му најбољи играчи током сезоне размишљају само о наступима у елтином такмичењу.

Сјајна екипа, препуна искуства и знања, готово на свакој позицији је попуњена са по два веома квалитетна играча који буквално једним маестралним потезом могу да реше сваку утакмицу.

Репрезентативац Србије Вања Удовичић се изборио за лидерску позицију у тиму са много звезда. Филип Филиповић је летос дошао из Партизана и већ у првој сезони показао да се одлично уклопио и да је једна од ударних снага у нападу вишетруког европског и италијанксог шампиона.

Игру Про Река значајно допуњују прекаљени мађарски интернационалци Тамаш Кашас, Тибор Бенедек и Нопберт Мадараш, док се од домаћих играча истичу голман Стефано Темпести и сидраш Алесандро Калкатера.

Искусном Калкатери алтернативе на сидру представљају Слободан Никић и Данијел Премуш, а црно-бели не смеју да запоставе шпанског интернациоалца Гиљерма Молину, који по правилу игра веома мотивисано против српске репрзентације и клубова.

Према речима тренера Партизана Игора Милановића, главна одлика игре Про Река је "застрашујући пресинг током читаве утакмице, који судије прилично толеришу".

"Екипа Про Река је у стању да изведе врло брзу транзицију из фазе одбране у напад и за час направи серију погодака. Тражићу од играча максималан опрез у таквим ситуацијама", истакао је Милановић.

Клуб из малог места на северу Италије, у непосредној близини Ђенове, постао је средином прошлог века институција светског ватерпола. Про Реко има чак пет титула континеталног првака, а у последње време веома високи буџет у односу на све такмаце омогућава им да на сваки фајнал-фор дођу са ореолом фаворита.

Италијани су, уз дубровачки Југ, учествовали на послењих шест завршних турнира, са којих су донели три пехара. Прошле године у Ријеци изненадио их је црногорски Приморац, а пораз од већ прежаљених Которана им је изузетно тешко пао.

Ове сезоне Про Реко игра према очкеивањима убедљиво, иако им се поткрао реми са мађарским Егером у групи (8:8), и то на домаћем базену.

У четвртфиналу Будва није направила никакве проблеме моћним изабраницима Ђузепеа Порција, који су добили обе утакмце.

Састав Про Река: Стефано Темпести, Андреа Мањанте, Вања Удовичић, Гиљермо Молина, Луиђи Ди Констанцо, Норберт Мадараш, Тамаш Кашаш, Алесандро Калкатера, Данијел Премуш, Дарио Ђенаро, Маурицио Фелуђо, Тибор Бенедек, Филип Филиповић, Слободан Никић и Дамир Бурић.

Трофеји: првак Европе 5 пута (1965, 1984, 2003, 2007. и 2008.), Суперкуп Европе 3 пута (2004, 2007. и 2008.), првак ИИталије 23 пута и Куп Италије 6 пута.

Пут до Напуља:
група:
Штурм -Про Реко 7:13
Про Реко - Синтез 10:6
Про Реко - Егер 8:8
Егер - Про Реко 7:11
Синтез - Про Реко 8:15
Про Реко - Штурм 11:7

четвртифнале:
Про Реко - Будва 9:5
Будва - Про Реко 10:12

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару